Thursday, October 24, 2013

aidil adha 1434

hari ni dah 20 zulhijjah, rombongan pertama jemaah haji malaysia pun dah sampai balik dah ke rumah mereka aku baru nak citer pasal sambutan raya haji kami sekeluarga. well, better late than never kan...

raya haji tahun ni sangat sibuk. bermula dengan upacara korban di pagi raya pertama. tahun ni family abang telah berpakat membeli seekor lembu untuk dibuat korban dan aqiqah. alhamdulillah, tahun ni aku berjaya buat korban setelah sekian lama tanam niat nak buat. daging korban kami tak buat kenduri cuma disedekahkan kepada org kampung. raya haji kali ni sejuk sebab beraya dalam hujan. petang raya kedua dah balik ke penang balik sebab kerja dan sekolah esoknya.
keluarga ustaz fauzi

keesokan malamnya pulak, iaitu hari khamis kami bergerak ke jitra sebab esoknya akan berlangsung majlis akad nikah ateh. akad nikah di sebelah paginya di masjid aa'la dan kenduri di taman indera yang disekalikan dengan kenduri aqiqah nuha dan zaidan. alhamdulillah, pada hari jumaat yang berkat, 6 zulhijjah 2013, ateh selamat diijabkabulkan dengan syed hafiz dengan berwalikan abah. sekarang semua anak abah dah 'lepas rumah', selesailah tanggungjawab abah dengan semua anak-anak perempuannya. semua 'geran' dah tukaq nama 'pemilik'nya. huhuhuhu....sayu plak rasanya hati ini mengenagkan semua adik-adik aku dah jadi isteri dan suami orang.....


pengantin terakhir keluarga abah din
akad terakhir abah sebagai wali
zaidan dan nuha - another 'pengantin' of the day
hantaran pihak lelaki

jejak kasih dengan fika dan siza ~ selepas 13 tahun masing2 masih maintain lagi
 (termasuk yang tengah2 tu. hihihihihi.....)


belum hilang penat kenduri di jitra, seawal pagi esoknya kami bertolak balik ke merbok pulak sebab kenduri kawin maksu nab. see...how buzy we were! (penang - merbok - penang - jitra - merbok - penang ~ in one week). sampai di sana pengantin dah selesai akad nikah, tak sempat nak tengok. kenduri ni asalnya nak buat kecik-kecik jer, tp sekali tetamu yang mai lebih dari jangkaan. pengantin terpaksa order tambah nasi tomato untuk topup nasi kenduri. mungkin sebab ini jelah kenduri kawin yang lang a.k.a mak pengantin buat memandangkan pengantin tu jelah anaknya. itu pun sebelah petangnya hujan mencurah-curah membawa ke malam. kalau tak, agaknya lagi ramai yang mai. bila kenduri ni yang paling bahagia adalah anak-anak. seharian dapat makan gula-gula, dapat main dengan kawan-kawan yang ramai sampai mama tak nampak kelibat langsung tiga beradik tu.

demikianlah kisah raya haji kami tahun ni. walaupun cuti pendek tapi penuh agenda. insyaallah, cuti sekolah hujung tahun ni several other big events akan berlangsung ~ kenduri a'aa, family day abah ya, abang dgn parents dia nak p umrah dan kenduri ateh. moga2 semua yang dirancang akan berjalan lancar dan urusan-urusan kami ini dipermudahkan, insyaallah.  

No comments: