Friday, October 25, 2013

tragedi oktober - the downside of my breastfeeding journey

last entry aku bercerita tentang sambut raya haji kami sekelurga kan. al-kisahnya balik dari kenduri di merbok tu didapati telah berlaku 'power trip' kat rumah. tak taulah dah berapa lama blackout tu tapa yang pasti lebih daripada 24 jam. sebabnya, semua daging, lauk, ais dalam freezer dah mencair sepenuhnya. tp masih bernasib baik sebab masih sejuk dan belum mengeluarkan bauan yang tidak sepatutnya.

namun.....tragisnya stok ebm nuha turut menjadi mangsa. dalam berbelas botol yang ada hanya tiga yang aku yakin masih boleh digunakan sebab disimpan di dalam freezer dan masih sejuk. while the rest, yang aku simpan dalam chiller, down the drain they went. mula-mula teragak2 juga nak buang ka nak simpan sebab bukan senang nak dapat balik stok tu. bertimpa plak dengan aku punya cik 'b' yang dah cedera parah sebelah, tak bleh nak perah dengan pum. bila marmet, yang dapat tak la sebanyak bila guna pum. tapi bila dirujuk pada sahabat yang kami di sini dah angkat dia sebagai pakar penyusuan, dinasihatkan untuk buang sebab takut dah tak elok dan memudaratkan nuha kalau diberi. 

so lani, aku terpaksa up kan balik sesi pumping utk buat stok. actually nuha minum sehari dalam 8-10 oz je di rumah pengasuh tapi takut tetiba kena pegi out station. tambah plak sampai arini pun cik 'b' i yang sebelah tu masih luka dan sebelah lagi dah mula pedih sebab 'dia' terpaksa kerja lebih. bila direct feeding terpaksa bagi sebelah je sebab yang luka tu sangat sakit bila dia hisap. gusi pun dah makin keras dan nuha dah pandai main tarik-tarik bila menyusu so yang luka tu bertambah sakit jadinya. terpaksa la direhatkan sebelah sementara dia nak lega sepenuhnya. 

apapun aku bersyukur sebab susu masih mencukupi walaupun tak banyak. semoga aku terus mempunyai kekuatan dan kesabaran untuk memberi susu badan pada nuha tanpa perlu campur dengan susu formula. amin, ya ALLAH. 

inilah stok yang 'terkorban' menunggu untuk dilupuskan.
*sob, sob, sob*

Thursday, October 24, 2013

aidil adha 1434

hari ni dah 20 zulhijjah, rombongan pertama jemaah haji malaysia pun dah sampai balik dah ke rumah mereka aku baru nak citer pasal sambutan raya haji kami sekeluarga. well, better late than never kan...

raya haji tahun ni sangat sibuk. bermula dengan upacara korban di pagi raya pertama. tahun ni family abang telah berpakat membeli seekor lembu untuk dibuat korban dan aqiqah. alhamdulillah, tahun ni aku berjaya buat korban setelah sekian lama tanam niat nak buat. daging korban kami tak buat kenduri cuma disedekahkan kepada org kampung. raya haji kali ni sejuk sebab beraya dalam hujan. petang raya kedua dah balik ke penang balik sebab kerja dan sekolah esoknya.
keluarga ustaz fauzi

keesokan malamnya pulak, iaitu hari khamis kami bergerak ke jitra sebab esoknya akan berlangsung majlis akad nikah ateh. akad nikah di sebelah paginya di masjid aa'la dan kenduri di taman indera yang disekalikan dengan kenduri aqiqah nuha dan zaidan. alhamdulillah, pada hari jumaat yang berkat, 6 zulhijjah 2013, ateh selamat diijabkabulkan dengan syed hafiz dengan berwalikan abah. sekarang semua anak abah dah 'lepas rumah', selesailah tanggungjawab abah dengan semua anak-anak perempuannya. semua 'geran' dah tukaq nama 'pemilik'nya. huhuhuhu....sayu plak rasanya hati ini mengenagkan semua adik-adik aku dah jadi isteri dan suami orang.....


pengantin terakhir keluarga abah din
akad terakhir abah sebagai wali
zaidan dan nuha - another 'pengantin' of the day
hantaran pihak lelaki

jejak kasih dengan fika dan siza ~ selepas 13 tahun masing2 masih maintain lagi
 (termasuk yang tengah2 tu. hihihihihi.....)


belum hilang penat kenduri di jitra, seawal pagi esoknya kami bertolak balik ke merbok pulak sebab kenduri kawin maksu nab. see...how buzy we were! (penang - merbok - penang - jitra - merbok - penang ~ in one week). sampai di sana pengantin dah selesai akad nikah, tak sempat nak tengok. kenduri ni asalnya nak buat kecik-kecik jer, tp sekali tetamu yang mai lebih dari jangkaan. pengantin terpaksa order tambah nasi tomato untuk topup nasi kenduri. mungkin sebab ini jelah kenduri kawin yang lang a.k.a mak pengantin buat memandangkan pengantin tu jelah anaknya. itu pun sebelah petangnya hujan mencurah-curah membawa ke malam. kalau tak, agaknya lagi ramai yang mai. bila kenduri ni yang paling bahagia adalah anak-anak. seharian dapat makan gula-gula, dapat main dengan kawan-kawan yang ramai sampai mama tak nampak kelibat langsung tiga beradik tu.

demikianlah kisah raya haji kami tahun ni. walaupun cuti pendek tapi penuh agenda. insyaallah, cuti sekolah hujung tahun ni several other big events akan berlangsung ~ kenduri a'aa, family day abah ya, abang dgn parents dia nak p umrah dan kenduri ateh. moga2 semua yang dirancang akan berjalan lancar dan urusan-urusan kami ini dipermudahkan, insyaallah.  

Tuesday, October 8, 2013

K.U.T.U. oh kutu

salam sejahtera semua dan selamat bersiaran. apa kabar semua? macamana semua, bila dah melangkah masuk ke suku terakhir tahun 2013, banyak yang telah dicapai? atau masih banyak yang menjadi tunggakan? well, kalau masih banyak yang perlu diselesaikan tahun ni, sekarang dah  kena start tekan minyak dan tingkatkan daya pecutan kalau mahu mencapai garis penanmat sebelum 2013 melabuh tirai. alhamdulillah, setelah beberapa lama tak ada perkembangan dalam blog ni arini dapat kesempatan kembali ke udara bersama tuan-tuan dan puan-puan semua (hehehe...bajet macam jadi host rancangan tv plak).

jadi  apa topik kita hari ni? mesti dah dapat petunjuk dari tajuk di ataskan. ia tidak ada kena mengena dengan main kutu yang kita dok kutip duit dan buat cabutan sapa yang dpat ikut giliran dua minggu sekali ka, sebulan sekali ka. atau yang mak-mak kita dok bayaq duit tiap2 bulan untuk beli pinggan mangkuk atau periuk belanga atau kain batik atau toto. no, no, no...kutu yang cik ct nak citer arini adalah tentang kutu yang dok di rambut yang adanya menyebabkan kepala kita menjadi sangatlah gatal dan merenyam.

al-kisahnya, bebaru ni cik ct dok berehat2 di ruang tamu rumah banglo pinjam cik ct dengan anak-anak. sekali, cik ct terpandang rambut anak teruna kecik cik ct macam ada salji. apa kekdahnyakan, sah2 kita ni iklim khatulistiwa. so cik ct terus pegang kepala dia, dan bila dibelek, ditenung, diteliti rupa-rupanya teluq K.U.T.U. ayoyoyoyo!!! terus cik ct cari sikat rapat a.k.a. sikat kutu dan bermulalah operasi memburu. bukan satu kepala tapi empat kepala (termasuk kepala yours truly) dan hasilnya seekor kutu berjaya dibunuh. tak tau la malang ka bertuah sebab dapat seekor sahaja setelah beberapa lama menyeksakan diri anak-anak menahan sakit disikat dengan sikat kutu tu (sapa yang biasa guna, tahulah 'azabnya' bila kena sikat kutu ni). dan 'salji' tu plak semuanya kosong xdak isi dah. sehingga hari ni belum ada lagi sesi pemburuan susulan yang dibuat tapi setakat diri cik ct sendiri, tak dak la plak terasa gatal-gatal. jadi besarlah harapan memang dah tak ada la serangga parasit itu di rambutku yang ikal lagi mayang ini.....

sebenarnya, kutu ni taklah sampai tahap membahayakan kesihatan tapi dia menyebabkan ketidakselesaan akibat gatal di kepala. bagi sesetengah orang dia tidak terasa gatal walaupun ada kutu di kepalanya (anak-anak cik ct la tu) tapi ada orang yang akan sentiasa menggaru-garu kepalanya sehingga ada yang sampai melecet kulit kepala. lecetan itu kalau dibiarkan mungkin akan menjadi punca kepada sesuatu yang lebih serius. satu lagi kutu ni tak semestinya ada pada mereka yang berambut panjang sahaja tapi mereka yang berambut ala mawi pun bleh kena (anak-anak2 cik ct la juga tu). jadi kalau seorang dalam rumah tu ada terkena jangkitan kutu ni, maka seisi rumah berisiko utk dapat melainkan kalau dia tiada rambut.

cara paling mudah untuk hapuskan kutu ni adalah menggunakan sikat kutu. kalau nak up skit, beli ubat anti-kutu yang ada jual kat farmasi. tapi tetap kena guna sikat kutu lepas pakai ubat tu. selain itu kalau yang mempunyai tahap refleks dan ketajaman mata yang tinggi bolehlah gunakan kaedah pemburuan manual. maksudnya, belek kepala, selak rambut untuk cari kutu yang biasanya ada di pangkal rambut dan kulit kepala. tapi terus terang cakap, cik ct sendiri fail kalau guna cara ni.

kutu oh kutu

untuk bacaan lanjut, bleh baca kat sini iaitu artikel terkini dr. zubaidi. kebetulan dia pun tulis tentang ini. jadi, pesanan cik ct pada arini, kepada ibu-ibu, bapa-bapa, tengok2lah kepala dan rambut anak-anak kita sama yer.....

cancincau!