Friday, July 12, 2013

cuci mulut ~ sagu gula melaka

ramadan kareem semua.

alhamdulillah, hari ni jumaat pertama ramadan 1434, hari ketiga kita berpuasa untuk tahun ni. jadi untuk hari ni cik ct nak kongsi dengan teman-teman resepi dessert yang paling mudah dan menjadi kegemaran cik ct iaitu sagu gula melaka. cik ct ingat lagi first time cik ct makan juadah ni ketika menjawat jawatan pelajar kat rumah u kira-kira 12 tahun yg lalu dan i terus jatuh cinta pandang pertama.

so bahan-bahannya;

sagu - biasanya orang guna yang kecik
gula merah + melaka + gula pasir (kalau perlu)
susu segar - boleh juga guna santan kalau nak yang lebih 'authentic'.

cara menyediakannya;

didihkan air dalam periuk. air ikut anggaran dengan banyaknya sagu yang kita nak masak. [tips: biar air kurang tak apa sebab kita boleh tambah dari masa ke masa].
masukkan sagu ke dalam air mendidih, kecilkan api. kacau sagu dari masa ke masa sehingga masak. macamana nak tau sagu tu masak ke belum ~ sehingga warna putih asalnya bertukar menjadi jernih.
pada masa yang sama masak air + gula merah + gula melaka sehingga menjadi air gula. tambah gula pasir jika kurang manis.

cara menikmatinya;

masukkan sagu ke dalam mangkuk. campurkan air gula dan susu sesesap rasa. boleh dinikmati panas atau sejuk. wallah!!! sangat menyegarkan.....sedaaaaap.......

so teman-teman, bolehla cuba untuk menu pencuci mulut petang ni.

nyum nyum nyum

Wednesday, July 3, 2013

Rezeki Nuha


hasil tuaian hari ini - 8oz + 4oz + 4oz


Alhamdulillah. Sekarang Nuha dah empat bulan. Pegi checkup baru ni putri mama dah 7.3 kg dan pembesarannya seperti yg sepatutnya. Syukur pada Allah. Lebih membanggakan anakanda putri solehah mama ini membesar dgn susu mama sepenuhnya. Kali ni mama memang bertekad nak memberikan Nuha susu mama se'eksklusif'nya sehingga Nuha enam bulan. Syukur rezeki Nuha sgt murah. Setiap hari, dgn dua sesi memerah mama dapat 12 hingga 18 oz ebm. Nuha plak setiap hari minum 8 ke 10 oz maka memang berlebihla dan dpt dijadikan frozen dan chilled stok, persediaan jika musim 'kemarau' melanda.

Minggu depan, kita akan mula berpuasa. Moga-moga bekalan utk Nuha akan berterusan. Amin.



Tuesday, July 2, 2013

Jaga dan Jagalah Anak Kita.....

pagi tadi mama bawa nuha untuk pemeriksaan bulanan dia. semasa dok tunggu giliran, datang seorang uncle ni bawa seorang budak yang dahinya luka berdarah. at first mama assume budak tu cucu dia tapi rupa-rupanya uncle tu jumpa budak tu tengah menangis tepi jalan dengan dahi berdarah. terus dia bawa budak tu naik motor datang klinik. masa anak malang tu diberikan rawatan, uncle ni cuba cari maklumat tentang budak ni tapi malangnya dalam beg sekolah cuma ada buku latihan sahaja. nama pun tak tertulis atas buku tu. rupanya pakcik ni memang tak kenal langsung budak tu. bila ditanya budak tu hanya menangis dan sebut mak. well, budak kecik....mama rasa 5 atau 6 tahun, dikelilingi orang-orang yang tak dikenali, dalam kesakitan, tentu saja dia tertekan dan tak mahu bercakap. petunjuk yang ada cuma nama tadika yang tertulis di baju yang dipakai. tadi masa mama balik lepas nuha dah habih checkup - yang by da way just take half and hour - pihak klinik tengah mencari no telefon tadika anak malang tu untuk dihubungi.

so hari ni mama dapat tazkirah yang sangat berguna. janganla ambik mudah dengan keselamatan anak-anak ni. walaupun mungkin rumah budak tadi tu dekat jer dengan sekolah, ibu bapa, penjaga sepatutnya pastikan anak sampai ke sekolah dengan selamat. kalau tak hantar sendiri pun, hantaq la dengan mata, tengok sampai dia masuk kawasan sekolah. nasib baik budak tu cuma cedera sikit, kalau kata dilanggar kereta siapa yang akan menyesal. dan lagi nasib baik ada yang sudi menolong, bawa pergi klinik. andai kata yang jumpa tu malaun tak ka menangis tak berlagu. tak mustahil tragedi dirang berulang lagi.

satu lagi, pastikan maklumat-maklumat penting seperti nama anak, no telefon parents ada pada beg sekolah anak. buat tag kalau boleh supaya kalau jadi macam ni, orang yang nak tolong boleh hubungi kita. Ya Allah, memang mama dapat iktibar sungguh pagi ni. Allahu Akbar!

untuk pakcik yang baik hati itu, walaupun pakcik bukan seagama dan sebangsa dengan saya, saya berdoa moga Allah berikan balasan yang sebaiknya atas jasa dan budi pakcik tu. saya tabik pakcik.