Wednesday, June 26, 2013

gula oh gula

a note to myself.

since 2 pregnancies i've been diagnose with GDM and a month ago i did MGTT and the reasult was so not good. after two hour my result show 7.8 which mean i've tendency to get diabetis. with family history, both my parents are diabetic i think i should take precaution and equipt myself with sufficiant knowledge on this matter. this is a good read and very informative.

http://drzubaidi.com/blog/?p=1720


by the way, this morning i did a RBS test and the result was 6.4, and that was before breakfast. huhuhuhuhu.....i have to watch and control my diet la ni..............

Wednesday, June 19, 2013

Mama and baby wearing

mama mula 'terjebak' dalam baby-wearing ni selepas anak ketiga. masa tu mama mula berjinak-jinak dengan online shopping dan semasa me'window-shopping' di salah sebuah butik baby online mama jatuh cinta dengan sling ring. tapi sebono-benonya sling ring ni tak asing pun dgn mama sebab bonda terchenta dah lama amalkan dalam kehidupan kami sejak dari dulu. wong jowo kan memang sinonimlah dengan gendong ni. cuma versi yang mama pilih ni versi yang dimodenkan - kain cantik, dijahit khas untuk tujuan menggendong budak dan menggunakan ring sebagai mekanisme mengikatnya, berbanding versi dolo2 yang semata-mata kain batik lepas yang disimpulkan. sekarang ni dah lagi bercambah jenis-jenis baby wearing ni yang mama pun tak terikut perkembangannya. bagi mama biarlah, mama setia pada yang ada ni. selagi kain hijau ni masih kukuh maka biarlah dia berkhidmat untuk mama dan anak-anak.....

cubaan pertama dengan adib

mama dan adib


mama dan nuha
 
nuha yang lena dalam dakapan mama