Sunday, February 24, 2013

masih menanti dan menghitung hari

hari ni mama dah memasuki minggu ke 39. nampak gaya baby ni pun nak ikut jejak langkah abang-abang 3a.


aniq aufa mama mengandungkan dia 42 minggu. lps 10 hari overdue doktor induce. 2 kali msk ubt kat bwh utk bukakan jln tp tak berjaya so tolak masuk labour room, doktor bg yg drip plak. hampir2 nak kena czer sbb baby dh distress tp alhamdulillah, sblm maghrib 4.12.2004, aniq lahir secara normal. tp..... uri lekat. mgkn sbb terlebih tempoh kot. so mama dipengsankan dan doktor buat mrp procedure utk keluarkan uri.



ashraf plak lewat 3 hari dr tarikh jgka. hari yg mama start cuti. start sakit dr zohor dan sampai maghrib sakitnya mkn kerap. alhamdulillah,  sempat buka puasa. yg syoknya bila mama bgtau abah, abah kata eskla kita pi hosp sbb dh mmg rancang nak blk jitra esk tu. tp memandangkan dah sakit sgt - tanda lain tak ada, mama ajak jg pi hosp bersalin png (MHPP) dan sampai sana doktor kata dah buka beberapa cm, so klu tak mlm tu, awl pg esknya akn bersalin. alhamdulillah, pkl 12 lbh 6.10.2006, amir ashraf lahir. rupanya dia nak jd hadiah birthday abah dia.



adib akhyar lahir genap 40 minggu. induce sbb mama gdm. 2 kali jg msk ubt baru terbuka jalan. pkl 9 lbh mlm msk labour room, pkl 10 lbh adib lahir. alhamdulillah, adib plg mudah bsalin. mama tak kena jahit lgsg. harap2 kelahiran baby ni pun mcm abg adib dia la.

itula serba sikit pengalaman mama sepanjang 3 kali bersalin ni. setiap satunya ada kisah dan keunikan tersendiri. moga2 yg akan lahir ni ALLAH permudahkan proses kelahirannya dan dipelihara dari sebarang masalah dan kesulitan. insyaallah, amin.

Saturday, February 16, 2013

jemputan umrah


alhamdulillah, akhirnya hasrat mak abah nak menunaikan umrah tercapai. ditemani ateh, mereka bertiga telah berlepas ke tanah suci pd 27/1 dr bayan lepas png trus ke jeddah dgn penerbangan yg disewa khas oleh asari murni (agensi yg menjadi pilihan abah) utk jemaah umrah kali ini. setelah 10 hari, mereka telah kembali dgn selamat ke tanah air. moga lepas ni hasrat utk menunaikan haji pulak akan terlaksana. aku jg harap aku pun dpt menjadi tetamu Allah dlm masa terdekat ni. insyaallah, amin!


at the airport
my bodyguards in their ole2 dari sana.

Wednesday, February 13, 2013

menghitung hari

ini entry pertama aku tentang kehamilan aku. yep, i'm pregnant and in my last trimester. to be exact 37 weeks. alhamdulillah, utk kali keempatnya aku mengandung tanpa alahan. setakat loya masa awal2 tu adala tp tak la sampai lembek tak bgn.

cuma bla msk 2nd trimester mcm2 hal yg berlaku. aku mula rasa sakit bdn, semput dan kaki bengkak. kali ni bengkak agak teruk, sampai ke betis atas. bila solat terasa sgt tidak selesa. kemudian bila buat 2nd mgtt sangkut, so kena buat bsp 2 minggu skali. hb rendah, as usual, asyik 10 je. mkn iberex folic pun msh sama. tp plg tak tahan, entah kenapa kali ni aku kena prolong uti. dah mkn antibiotik pun tak nak hilang. ada skali tu aku kena bg urine sample sampai 4 kali sbb result tak cantik. last2 doktor kat klinik refer ke hosp. mmg hari dlm sejarah sbb aku kena naik ambulan pi hospital. bila aku kata aku nak pi sendiri doktor kata tak boleh, prosedur. so for da 1st time in my life, aku naik ambulan, siap dgn siren semua. tp kelakarnya smpai hosp, lps dua jam kat bhgn triage doktor bg aku blk. buat gempaq je kan... itulah antara pengalaman mengandung kali ni.
jantina? well, dah scan tp tunggula dah keluaq nanti cheq tunjuk. setakat skarang biarlah rahsia. ;-)


mak buyung in red