Wednesday, January 30, 2013

Tumpang bangga

Beliau merupakan rakan sekuliah semasa menuntut di Universiti Malaya dulu. Kami sama-sama mengambil jurusan Syariah Undang-undang di APIUM. Sejak dulu abang mat (itulah nama gelaran kami semua padanya, sementelah dia antara yang senior di antara kami semua) memang seorang yang sangat vokal juga aktif sama ada di dalam kelas atau di luar kelas. Melihat pencapaian beliau sekarang terutama komitmen beliau dalam membantu golongan yang terpinggir cik ct selaku teman sekelas beliau tumpang berbangga walaupun hakikatnya kami tidaklah serapat mana. Entah-entah dia pun tak ingat cik ct ni yang mana...yelah i ni kan sejak azali jenis low profile.....back-bencher. :-)

Dalam Kosmo harini ada rencana tentang beliau dan usaha beliau untuk membantu golongan pengidap HIV. Cik ct doakan abang mat sentiasa diberi kekuatan dan kesabaran serta ketabahan meneruskan usaha dakwah ini dan semakin ramai pihak yang dibukakan hati untuk tampil membantu abang mat. Moga-moga setiap usaha yang dilakukan beliau akan dikira sebagai ibadah dan jihad ke ke jalan Allah. Insyaallah, amin.

Thursday, January 24, 2013

3A dan sekolah

Alhamdulillah, minggu ni minggu keempat kita melangkah ke tahun 2013. Maknanya empat minggu juga la anak-anak bersekolah. Tahun ni 3A mama semua pi sekolah ~ aniq darjah 3, ashraf darjah 1 dan adib ke tadika empat tahun. Syukur pd Allah anak-anak tak ada masalah nak pegi sekolah dan dapat menyesuaikan diri dgn jadual baru mereka. Ashraf la yg nampak keletihan sbb baru merasai pengalaman bersekolah penuh, ptg plak ke kelas KAFA. Aniq dah tahun ketiga, dah expert. Lani dia la yang bertanggngjawab tengokkan adik dia di sekolah pagi dan petang terutama time rehat. Dia akan tunggu ashraf untuk beli makanan sama-sama.

Adib plak pi tadika mcm ikan masuk dlm air, langsung tak ada masalah. Hari pertama kelas bermula mama tak dapat tunggu sbb ada mesyuarat di Putrajaya tp dia tak kisah. Ptg tu dgn excitednya dia bgtau mama dia suka pi sekolah. :-)

Harapnya semangat anak-anak akan terus membara sampai ke hjg thn dan mereka akan sukses dlm pembelajaran mereka. Mama harap mereka akan mencuba yg terbaik yg mereka mampu. Mama jg berdoa mama diberi kesabaran yg tinggi utk membimbing dan membantu mereka dlm pelajaran mereka. Insyaallah...amin.


ashraf on his oreantation day
 ~ seriusnya anak mama~


Tuesday, January 22, 2013

Gajet baru mama

Setelah beberapa lama mencari akhirnya inilah pilihan cik ct. Kalau ikut kawan-kawan cik ct, mostly pakai medela free-style. Mmg fs ni ranking teratasla dlm breastpump ni tp harga dia pun teratasla jg.

Jd cik ct pun buat survey kat kedai dan online. Mula-mula cik ct plan nak beli avent manual je tp bila banding harga, function.. hasilnya spt yg tertera. Rumble tuff breast pump. Cik ct beli online dr littlewhiz dgn hrga rm400+ pakej skali dgn beg dan botol.

Kenapa rumble tuff? Kerana function dia - bleh guna manual, bateri, elektrik pd 1 harga, double pumping dan of course la harga dia yg affordable.

Harapnya dgn pelaburan ni mama akan bersemangat utk breastfeed sepenuhnya.


ini basic items - beg, motor, 2 suction cups. 2 bottles, and manual pump


ini plak tambahan yg dapat dgn pakej yg dipilih - autumz beg, 8 bottles and ice pack. yg putih tu mesh beg ~ guna utk keringkan aparatus selepas dicuci. yg tu i beli asing. 


ini kotak luarnya. ~ terbalik la plak.


ini rupanya dalam kotak.


Monday, January 21, 2013

Us - di suatu masa dulu

Kami sekeluarga kira-kira 20 tahun yg lalu. How time fly. Sekarang semua dah jadi isteri dan suami org - kecuali ateh, tu pun tak lama dah kot. Lagi 20 tahun? Allah Yg Maha Mengetahui.


psssttt: seriusnya org yang pakai tudung hijau kat belakang tu kan......dah la spek beso.... ;-)

Thursday, January 10, 2013

bila birthday mama

# pssstttt: ini mode entry tertangguh yer..... ;-P


sambutan birthday tahun ni antara yang paling best dalam banyak-banyak birthday aku yang aku pernah sambut. pertama, ianya jatuh hari cuti iaitu hari ahad. kedua aku sambut dengan my heroes and my beloved parents dan ketiga kami raikan seharian suntuk di kl dan sampai ke taiping.

aturcara pertama hari tu adalah menerokai petrosains klcc. mungkin bagi kebanyakan org, apalah sangat dengan petrosains tu tapi bagi aku itu antara tempat yg telah lama aku idamkan. dulu masa belajar teringin dah nak pi tapi sebab tak ada sapa yang sudi temankan maka takat tgk gerbang jela. then bila dah ada anak keinginan nak bawa anak melawat dan meneroka petrosains ni membuak-buak jadinya. tapi malangnya tak pernah berjaya, ada saja halangan ~ kekangan masa, tiket dah sold out, que yg teramaaaaaaaaaaatla panjang, petrosain tutup ~ maka hajat tak kesampaian.

me @petrosains ~ a dream comes true

mak teh & the kids

alhamdulillah, syukur pada Allah, pada 30.12.2012 aku akhirnya berjaya menjejak kaki ke situ. rezeki birthday girl. dan yang paling best, jadi group pertama masuk dalam tu. yelah, punya excited nak masuk petrosains, pukul 9 dah tercongok kat pintu depan dia [kaunter tiket dia 9.30 baru buka]. memang berbaloila rasanya tambah-tambah bila melihat keterujaan anak-anak teruna aku mencuba setiap aktiviti yang ada di situ. betulla orang kata, bila dah jadi emak ni, kebahagiaan kita adalah bila anak-anak gembira dan anak-anak aku memang sangat gembira. tp bukan takat anak-anak jer, kakikwan dan nenek pun sama naik seronok dengan cucu since it was their first experiance too. we all really enjoying ourselves there.




abah & acap @ hurricane camber



dalam 'ketapi'

setelah lebih 3 jam di dalam tu kami bergerak ke kl sentral dengan menaiki putra lrt. saja nak bagi pengalaman kepada 3A merasa naik 'ketapi'. tp sebab kepenatan dan kelaparan, mereka tak teruja sangat. siap terlentok lena lagi. ish, ish ish...tak patut sungguh. sampai kat kl sentral, kami terus ke food court dia untuk lunch. dah kenyang kami pusing kl sentral sekejap dan terus ambik lrt balik ke klcc. time ni, baru nampak keterujaan anak-anak naik lrt. yelah, bateri dah recaj. org plak tak ramai dalam gerabak kami tu, memang tak duduk diam la sepanjang perjalanan balik tu. satu gerabak depa tawan.

 
dari klcc kami terus bergerak balik ke utara. tapi tak abih lagi....malam tu kami transit di taiping, menginap di hotel flamington dekat taman tasik taiping. yang ni demi memenuhi impian anak-anak, 'nak tidur hotel dengan mandi kolam'.
3A yg happy ~ impian terlaksana.

so begitulah aku menyambut hari tua aku tahun ni, dan juga menutup tirai 2012. semoga pertambahan umur ini meningkatkan kematangan aku dalam menempuhi hidup sebagai isteri, ibu, anak, kakak, menantu, pekerja, bos dan paling penting sebagai hamba ALLAH.

sanah helwa cik ct payung....

Tuesday, January 8, 2013

selamat datang 2013

dah lapan hari kita tukaq kalender 2013 dan baru hari ini ada kesempatan dan keinginan nak tulis sesuatu. banyak perkara yang dah terjadi sepanjang 2012 ni dan yang menanti 2013 pun macam-macam tapi tuan rumah belum berkempatan dan berkerajinan nak berhikayat. insyaallah, akan diusahakan sedikit masa lagi. jadi sehingga masa itu, selamat tahun baru semua. semoga tahun 2013 ni membawa lebih makna dan lebih kebaikan untuk kita semua.