Wednesday, June 27, 2012

tips utk ibu bekerjaya menjadi suri rumah berjaya.

wah...tajuk tak boleh blah! hehehehe.... actually post ni aku buat ekoran daripada satu post yang aku buat kat salah satu group fb yang aku join. banyak respon berguna yang aku rasa wajar aku kongsi bersama di sini supaya sama-sama kita dapat faedah.


soalan:

salam semua. kbaya nak tanya cara akhwat, esp yg bekerja 8-5 dan tak ada maid membahagikan masa antara urusan rmhtangga (masak, kms rmh, laundry dll), urusan ank yg kecik, study ank yg besaq dan keperluan diri sendiri. sbb selalu rasa ada yg terabai.


jawapan:
puan a - "perasaan tu mmg tak dapat nak elak kak... cara kita mgkin berbeza. bergantung kepada keadaan dan sejauh mana fahamnya pasangan kita terhadap kemampuan diri kita dan sejauh mana dia dpt menerima seadanya perangai dan tabiat kita, huhuhu. Cara saya, pakai to-do-list... buat satu2... macam kat opis.. hehhehe... tp, bila betul tak larat, saya surrender angkat tgn... mtk belas ihsan en hubby... cth: bang, tak larat masak ari ni / bang tak sempat masak ari ni... meeting abih lambat... ayang beli buleh atau abg belikan buleh? hahahaha... biasanya hari cuti la all out apa pun... biasanya kita akan tido paling lmbat sekali selagi tak abih keja... betul tak...? itupun bergantung la mood rajin tu.. tp, saya percaya kalau wife yg brdisiplin mesti teratur punya..

...selain dr usaha kita sdrik utk mantapkan diri jd wife pro dr semasa ke semasa, kena bykkan solat tahajjud. insyaallah, itu akan beri kekuatan luar biasa pd kita... saya pun dah jarang2 tahajjud la ni.. moh ler kter bertahajjud iyerr.."

puan b "Setuju. even sy anak baru sorg & skrg pegnen, dgn tuntutan kerja yg sentiasa keluar outstation mmg sgt mentally stressed!tp sy bsyukur sbb husband sgt ringan tulang & dia pn byk masa sbb tgh smbg study kan..tp sy make sure no ofis work @ home, setiap 2 hari laundry, malam sy akan lipat baju, sy xtggu weekend, sblm tdo sy dh siapkan bahan mskan utk anak, so sng pagi2 asben masak je utk dia (sbb dari start solid food anak sy xpernah makan nestum & seangkatan dgnnya)..kemas umah (mop, sapu) ikut kerajinan, tp every month sy akan pggl org cuci umah..iron baju (batik-dobi iron), baju lain sy iron stok utk seminggu..masak-ikut kerajinan sbb asben xberapa kisah makan kt mana pun but weekend mesti masak".

ustazah c -  "sy bagi skit sorg jgk.... setiap hari tugas sy...check homework ank..kemas beg sekolah dan nursery ank...ajar ank2 ngaji dan akademik...klu tk lrt...pass over cikgu papa...tugas husben iron bj sekolah ank dan siapkan dorg pg...pi sekolah hntar sorg satu...laundry buat sekali atau dua kali je seminggu..sorg basuh...sorg sidai...lipat sama2..mkn, masak kat kdai...jgn komplen, nanti mama ngamuk...wkend baghu masak....hahaha :)))"

cikgu d -  "Saya memang ada maid.tapi masa xdak maid saya memang disiplin,bsh bj,lipat,masak hr2.tp mungkin sbb saya cikgu,saya ada juga masa di waktu petang.masak maksimum 45minit, brg mentah-bwg semua siap kupas ujung minggu,lebih baik planned menu,satu lagi kalau buat sambal/kari,saya akan tumis byk2,divide ikut portion,freeze,bila namasak,amik kuar dan masuk sotong/udang/telur shj.biasanya msk just satu lauk,sayur yg simple psl suami xmo sayur.gsk bj biasanya 2hr skli,ms anak blom sekolah,seminggu skali,dahulukan bj suami, sbb bj dia byk,bj kita sebulan blum tentu pk lebih dari skali.tdg kalau ok,xktr,xpeluh,saya akan rewind 2-3 hr skali:).memang penat jadi surirumah.katakunci displin n management.kalau skali tinggai xlipat kain,haghu!semua boleh buat insha allah!mak kt dulu lg teruk,masak blender xdak,nak bt gulai kena giling rempah,bj semua jait,kuih seme buat.haha.saja bt motivasi.yang ptg kbaya,bt mana yg mampu,yg ptg muka mesti manis:),semua spick n span tp dok merungut xguna juga :)"

puan j "Bagusnya ....... sangat disiplin.. Saya kadang2 susah juga nak disiplin sbb bergantung pada mood baby & bergantung kpd ada tetamu tak datang rumah.. kalau baby tido awal malam, sempat la juga saya buat kerja2 rumah, basuh pinggan, kemas rumah, lipat baju. Tapi, time baby tido lewat sikit, mulalah tertunggak kerja2 tu...huhu...Ada juga hubby tolong basuh pinggan kalau saya tidokan baby (tapi ikut mood kerajinan dia lah...hehe...) Saya tak pernah suruh, sbb dia tak suka disuruh, tapi kalau dia sukarela nak buat, memang dia akan buat. So far, benda2 berkaitan baby mcm basuh botol susu, tukar lampin memang dia tak pernah buat, sbb dia memang tak reti..hehe.... Anak dulu2 memang dia tukar lampin juga, tapi sbb baby kali ni tersangat berat & memikirkan dia sakit belakang, saya tak bagi sbb bahaya. Tapi dia rajin bawa baby keluar rumah petang2 tolak dgn stroller or layan baby masa saya masak or saya mandi.. Lagi satu, bab lap habuk kipas & aircond memang dia yg buat sbb kena panjat2..hehe...Sbnrnya betul kata Aida, kalau kita disiplin, memang takde masalah. Saya tak kisah sangat bab kemas rumah, basuh pinggan, cuma yg tak tahan, nak lap habuk, sbb rumah mudah berhabuk... Kat kelantan susah sangaatt nak cari org datang cuci rumah...Lagi satu, kena ajar anak yg dah besar utk sama2 kemas rumah.. Saya wajibkan anak saya kemas barang2 dia sblm naik tidur, tapi masa mama dia tak ingatkan, diorang tak buat...haha..."


itulah antara komen-komen yang saya rasa boleh dijadikan panduan dan ditiru untuk membantu kita wanita bekerjaya ni menguruskan rumahtangga. insyaallah...kita mampu buat yang tebaik untuk keluarga kita.


Friday, June 22, 2012

nyong wong jowo!

Saya anak jawa dan saya bangga mengakuinya.

Walaupun saya bukan jawa asli kerana hanya emak yang berketurunan jawa (jawa Sabak Bernam) yang berkahwin dengan orang melayu kedah (abah saya la tu) tapi saya tetap bangga kerana mempunyai kelebihan itu. Saya tidaklah mahir bertutur bahasa jawa tapi sedikit sebanyak saya mampu memahami apa yang dipertuturkan dan menjawab dalam bahasa jawa yang mudah. Tapi uniknya saya (cheh, perasan la skit!), bila saya bercakap jawa, ada sedikit bunyi keutaraan yang keluaq. Nak buat macamana, dahnya tempat doknya di utara.........Kiranya, macam ada perisa tambahan la kat situ, hehehehe........

Bila terbaca artikel ni tadi,  Galakan Tutur Bahasa Jawa  kat Kosmo, rasa tumpang teruja dengan inisiatif yang dilakukan oleh mereka ini. Memang tidak dinafikan sekarang ini, bahasa jawa semakin terpinggir. Golongan muda kebanyakan tidak mahu lagi bertutur di dalam bahasa nenek moyang mereka. Dalam keluarga besar ibu saya pun berlaku situasi ini di mana, sepupu-sepupunya tidak lagi menjadikan bahawa jawa medium pertuturan utama walaupun mereka tinggal di dalam kelompok orang-orang jawa. Hanya golongan veteran yang masih tegar menggunakan bahasa jawa apabila berkumpul sesama mereka.

Bagi saya dan adik-adik kami beruntung kerana mak dan nenek menggunakan bahasa jawa apabila bertutur dengan kami. Walaupun tidak sepenuhnya namun setidak-tidaknya kami masih berpeluang untuk mempelajari dan mengenali bahasa tersebut. Paling saya suka bila mak bercakap dengan abah bahasa jawa masa di tempat awam, pasti ada mata-mata yang memandang dengan kehairanan. Yelah di utara ni bukannya selalu jumpa org yang cakap jawakan......

Rasanya lepas ni nak berguru sungguh-sungguh la dengan mak dan nenek ilmu kejawaan ni. Nak pertingkatkan lagi penguasaan bahasa jawa supaya boleh diperturunkan kepada anak-anak, supaya mereka tahu bahawa dalam susur galur keturunan mereka ada darah jawa yang mengalir.......

nyong wong jowo dan nyong orak isin arek ngaku.

Monday, June 18, 2012

sesat di kuala lumpur.....

mendengar topik sinar pagi arini teringat kenangan ketika mula2 jadi student um. satu malam aku dgn roomate aku teringin nak ke pasar malam kg. kerinchi. walaupun tak pernah sampai tapi kami konfiden nak pergi sebab kakak-kakak senior kata dekat je, tak sampai 20 min. so selepas mendapatkan direction daripada depa kami berdua pun berdesup pergi naik moto yamaha cup aku.

sekali......kami silap simpang da....! tup-tup sampai jalan kelang lama. sungguh, kalau tanya aku macamana boleh sampai sana aku tak boleh nak citer. dah la sesat, minyak moto plak abih........ish ish ish....tragis sungguh! sudah jatuh ditimpa tangga betul. sib bek la tempat yang kami tersadai tu, area, rumah kedai. walaupun kedai cina, dah banyak yang tutup for the night, tapi at least cerah. yg peliknya, kami berdua tak gabra, tapi dok bantai gelak lagi mengenangkan ke'bodoh'an kami. 

alhamdulillah, Tuhan Maha Kuasa, dia kirimkan bantuan dalam bentuk dua orang jejaka. mungkin heran tengok dua org gadis muslimah yang ayu dok bersidai tepi jalan depa berenti untuk bertanya kabar. maka kami pun storytell la apa yg berlaku. so dengan penuh rasa tanggungjawab, hero dua orang ni tolong belikan minyak kat stesen minyak, yg aku pun tak tau la dekat ke jauh. lepas tu, depa juga la yg tolong tunjukkan jalan ke kg. kerinchi. akhirnya kami berjaya juga sampai kat pasar malam malam tu tp oleh kerana dah pukul sepuluh maka yang ada hanyalah tapak dan sampah-sarap. apapun kami memang berterima kasih kepada hambaallah yang membantu kami malam tu. jasa kalian sangat kami kenang. walaupun kita tak kenal, dan aku pun dah tak ingat nama dan rupa mereka tapi doa aku Allah memberi balasan yang setimpal atas bantuan yang mereka berikan.

Monday, June 11, 2012

makan-makan lagi

lamanya aku tak update blog ni. kebelakangan ini aku giler membaca, so semangat untuk mengarang tu kurang. walaupun idea tu ada tapi keinginan tu sangat kurang. actually banyak benda yang berlaku dalam sebulan dua ni. antaranya masa cuti sekolah lepas, my in laws family buat gathering kat rumah aku. dua hari satu malam, depa berkampung di rumah aku. malamnya kami buat majlis bacaan yasin dan tahlil. esoknya sukaneka dan bbq. walau bagaimanapun kali ni tak berapa best sangat sebab separuh je dari adik-beradik suami aku yang mai. yang bujang-bujang semua tak dak sebab keja. apapun makanan memang heaven. macam-macam ada; ayam percik, udang, ikan, sosej, ubi kentang, ubi keledek bakar...sehari tu memang meratah jela kami semua. ikut plan asalnya nak le pantai petang tu tapi sebab dah kekenyanngan, semua pakat melingkar sedar-sedar dah asar. so bercanda depan tv jela...layan astro.
  
bapak-bapak bakar-membakar di luar rumah





ibu-ibu sibuk di dalam rumah