Tuesday, April 24, 2012

entry untuk abang, my only brother


dalam adik-beradik aku yang enam orang tu ada seorang yang unik. anak lelaki tunggal abah. jadi sempena birthday abang hari ni, aku dedicate entry ni khas utk dia. 

adik aku ni memang lain dari yang lain. first dialah kumbang seekor di tengah-tengah bunga lima kuntum. lahir dia pun songsang, keluaq kaki dulu dan masa lahir dia tak menangis sampai kelam kabut misi dan doktor yang menyambutnya. namun alhamdulillah umurnya masih panjang. namun sebulan dia kena tahan di hospital dan bukti kasihnya seorang ibu, mak dalam pantang setiap hari berulang tengok dia di hospital. walaupun jitra dgn aloq staq tak la jauh mana tapi masa tu jalan bukannya macam lani. 

abang juga lambat berjalan. umur hampir dua tahun, dia masih tidak boleh berjalan, sebaliknya abang mengesot (yup, dia tak merangkak, tapi mengesot). pelbagai petua dan kaedah yang mak dan abah ikhtiarkan untuk anak teruna sorang ni. sampai kena tukar nama sebab dikatakan nama yang diberikan padanya agak berat. sebab tu nama manja abang 'yaim' yang langsung xdak kena mengena dgn muhammad kamalhamdy yang ada dalam surat beranak dia. yaim tu sepatutnya rahim tapi kerana kakak-kakaknya masa tu fail sebut huruf 'r' maka jadilah yaim dan nama tu kekal sampai sekarang. selain yaim, abang juga dipanggil kamal  (officemates), hamdy (schoolmates), dan paling spesel, paman (family).

abang seorang budak lelaki yang tak lasak. mungkin sebab di kelilingi oleh kami yang perempuan. tapi bukan bermaksud dia lembut. dia cukup suka mengusik adik-adik dia sampai aku naik tensen. penah aku halau dia suh pi main dengan orang lain di luaq sebab tak tahan dengaq adik-adik menangis. tapi di situlah keistimewaan abang, dia bukanlah jenis yang suka keluaq rumah. sehinggalah melangkah ke alam remaja, dan bekerja dia hanya akan keluar bila ada urusan. jika tidak dia lebih selesa dengan hobi dia iaitu tidur. kalau mak ayah org lain susah hati anak lelaki depa dok berkeliaq dengan kawan yang tak tentu hala, mak abah aku pula risau sebab anak dia ni macam tak berkawan. 

abang tak pernah berenggang dengan mak dan abah. dari sekolah rendah, menengah sampai masuk poli semuanya di jitra. then melangkah ke alam pekerjaan. abang adalah anak abah yang 1st dapat kerja tetap. aku masa tu masih peg kontrak dan angah jadi guru sementara. teringat kisah lawak abang masa nak lapor diri utk bekerja. 1st time nak merantau, macam-macam baranglah disiapkan, bukan dia sorang malah mak dan terutamanya abah sama excited untuk hantaq abang pi tempat baru. oh, lupa nak bagitau, abang adalah juruteknik komputer dan masa lapor diri dia kena lapor diri di putrajaya. maka dengan penuh rasa gembira dan cuak abang bertolak ke putrajaya untuk memulakan penghidupan barunya di tempat orang. tapi..... sekali bila dapat posting order, dapat politeknik perlis yang terletak di ...................................  jitra! berguling-guling kami sekeluarga gelak bila tau. maka segala beg besaq yang dibawa usungla balik taman indera. lepas beberapa tahun,  politeknik tu pindah dari jitra ke tempatnya di pauh, perlis. tu pun abang tak lama dok di perlis sebab bila dia beli rumah dan plan nak kawin dia balik pindah dok dengan mak dan abah, nak jimat duit. 

sekarang abang dah makin dewasa, makin matang. well, kalau dah jadi suami orang, anak pun dah ada tak matang lagi tak tau la. abang memang anak yang baik. bab duit tak pernah berkira dengan adik-beradik, mak abah. ringan tulang bila nak minta tolong dan sangat berbudi bahasa. sebab tu yang mak mentua dia jumpa sekali pun boleh bersembang sampai anak dia sendiri (adik ipar aku) kagum sebab maknya bukan jenis peramah.

satu lagi yang aku nak kongsi, abang sangat rapat dengan ateh dan adik tapi dengan adik dia macam ada special connection. bila adik demam mesti abang juga akan demam dan begitulah sebaliknya. even bila depa dok jauh pun macam tu. bila abang atau adik demam, mesti lepas tu dengaq la yang sorang lagi pun demam. 

namun begitu, kehidupan abang tetap ada hitamnya. malah menjadi pengalaman ngeri bagi kami sekeluarga terutamanya pada mak dan abah. abang penah dituduh mencuri barang pejabat semata-mata kerana dia orang yang bertanggungjawab ke atas barang itu. abang ditahan polis, digari dan  terpaksa bermalam di lokap selama seminggu. namun terbukti Allah Maha Kuasa, kebenaran terzahir juga. namun pengalaman itu tentu sahaja sangat mahal harganya yang tidak mahu dilalui lagi.

begitula sedikit kisah seorang lelaki, waris lelaki tunggal keturunan hj kamaludin, adik along dan angah, abang acik, ateh dan adik, suami siti liyana, ayah irdina khairina. along doakan abang akan sentiasa menjadi hamba Allah yang taat, anak soleh yang membahagiakan mak dan abah dan ketua keluarga yang bertanggungjawab. semoga kehidupan abang sentiasa bahagia dan gembira dengan rahmat Allah yang tak akan putus-putus. 

along sayang abang.
happy birthday brother dear.


Friday, April 20, 2012

jangan ambil mudah

setiap kali keluar berjalan especially bila makan di kedai makan, suami aku selalu mengingatkan aku supaya menjaga beg tangan, jangan letak di atas meja, jangan ditinggalkan walaupun sekejap. kadang-kadang dirasakan merimaskan teguran-teguran tu, tapi aku tak menafikan kebenarannya. sememangnya aku seorang yang suka ambil mudah tapi lantaran selalu ditegur, selalu diingatkan, alhamdulillah sehingga sekarang tidak pernah berlaku perkara-perkara tak diingini. sebab itu bila terbaca artikel ini, "Gajet Dedah Risiko Jenayah" di segmen Rencana Utama KOSMO hari ni aku terpanggil untuk berkongsi di sini agar sentiasa berwaspada dan berhati-hati terutama di tempat awam. dan sebagai peringatan pada diri sendiri bahawa bila suami tegur, "awat letak henbeg macam tu?" masa di kedai makan, yang tersiratnya, "abang tak mau jadi apa-apa kat sayang abang ni". ayang pun sayang abang juga.

Kosmo! Online - Rencana Utama

Thursday, April 19, 2012

no entry

lamanya tak mengomel kat sini. actually macam-macam citer nak citer tapi tak ada mood. rumah baru tak citer lagi. keta eksiden tak citer lagi. kegilaan terbaru tak citer lagi. semua tu memerlukan entry mereka yang tersendiri. nanti-nantilah bila mood mengarang menjelma di hati, semuanya akan tertera di sini. until then, have a nice week and enjoy!

Thursday, April 5, 2012

my new interest

it's been quite a sometime since my last creative session. sibuk dengan rumah baru. sekarang ni bila semua dah selesai, tetiba rasa gatai sangat tangan ni nak merekacipta sesuatu. tambah lak bila tengok kawan-kawan ada yang berkraftangan dan menuai hasil dari hobi mereka. tergoda jugakla cik ct ni.....(tergoda untuk buat something tapi bukan untuk cari duit , tapi...............kalau dapat apa salahnyer kan...)  so during free time tadi aku melayari beberapa blog crafter feberet dan membloghopping mencari inspirasi. dan jumpa ! (nampak tak lampu mentol menyala atas kepala cik ct ni. heheheh....). terjumpa tentang bunga crochet dan aku telah jatuh cinta............. so lepas ni nak cari jarum dgn benang untuk crochet la plak. tak sabaqnya..........


cantikkan bunga-bunga ni semua........
(gambar ihsan google)