Tuesday, March 20, 2012

walking down memory lane

a perfect picture of a great family. my family.

Gambar ini diambil 20 tahun yang lalu selepas majlis graduasi aku. Gambar yang lengkap ~ mak, abah, along (aku la tu), angah, abang, acik, ateh dan adik plus nenda tercinta.

“In every conceivable manner, the family is link to our past, bridge to our future.”
-Alex Haley-

Friday, March 2, 2012

we are moving


insyaallah, this weekends (esok la tu) kami akan mula mengangkat barang ke rumah baru. alhamdulillah, setelah enam tahun dok apartment akhirnya tercapai hasrat anak-anak nak rumah ada tanah dan abahnya nak dok rumah dua tingkat. tapi belum rumah sendiri lagi, masih kuarters cuma upgrade jenis rumah. rumah sendiri mungkin setahun dua lagi, insyaallah....amin.

punyala banyak barang-barang yang nak dikemas. paling banyak kain baju. pastu buku-buku, pastu barang2 yg tak dak kategori. pinggan mangkuk tak la sangat sebab aku tak minat lagi ke arah tu. walaupun dah banyak yang dibungkus, dikotakkan, dibegkan tapi masih banyak yang bertaburan. bila dok mengemas ni baru sedaq yang kami sekeluarga ni jenis sentimentel, banyak benda yg dah lama, dah tak guna tapi masih simpan sebab sayang nak buang.

tapi dalam keghairahan nak pindah ni, berlaku insiden yang tak seronok yang menjadikan aku dan suami tak senang duduk. rumah yang bakal kami duduki telah dipecah masuk. walaupun rumah kosong tapi tetap ada yang dirembat. beberapa biji kepala paip telah dicabut yang mengakibatkan air melimpah-ruah ke dalam longkang (siap la bayaq bil ayaq nanti...). juga besi penutup longkang turut diangkut. bila my hubby pi buat report polis dimaklumkan bahawa kawasan tu memang agak tinggi kes pecah rumah dan disyaki penjenayahnya adalah mat pit. bila dah jadi macam ni mula la kami berbolak-balik tentang kewajaran berpindah. tapi memandangkan semua urusan tentang rumah baru ni dah buat dan rumah yang kami duduk sekarang ni pun dah ada yang menunggu untuk masuk maka berpindah jugak la. moga-moga lepas ni tiada lagi kejadian sebegini. "Oh Allah keeps me away from rebellious jins and men and the devils and bless me in this house of mine".  tawakkal 'ala Allah...insyaAllah.....  

next entry aku story tell tentang rumah baru tu yer.....