Monday, February 27, 2012

mum=small enterprise


mama, mak, umi, ibu, mummy......
aren't we great?

Wednesday, February 22, 2012

kotak felt lagik...

ini adalah kesinambungan 'projek jejak kasih' aku (chewaahhh...dah ada nama projek plak.....! ;-)).


kotak kali ni untuk ustazah farah (that's explain the'f') yang bermastautin di bangi. she's my classmate, my roomate for eight years.

dan mengiringi kotak tu, sepasang sepit rambut dan keronsang untuk dua orang puterinya.


ni close-up on the brooch, quite big right? my first experiment with the pattern and it turn out nice. bleh ler buat lagi lepas ni.


this one is mine. a very simple design using printed felt i bought from daiso queensbay mall. masa pegi tu ada kaler hijau tu jer.


Monday, February 20, 2012

korean la plak.....

salam sejahtera puan-puan. hari ini cik ct payung nak berkongsi resepi istimewa dengan puan-puan semua, resepi international gitu.... even bahan-bahan pun didatangkan khas dari korea. nama resepi ni kimbak @ gimbak yang bermaksud nasi (gim) rumpai laut (bak). kimbak ni adik-beradik sushi la juga, dari segi cara buat, bahan-bahannya, cuma rasa ada lain skit.

ok, untuk membuatnya bahan-bahan yang diperlukan ialah;

i) beras yang dimasak menjadi nasi (cik ct guna beras korea tp rasanya beras biasa pun bleh guna ataupun beli beras jepun yang banyak kat pasaraya tu).
ii) seaweed atau dikenali sebagai nori.
iii) filling - untuk edisi kali ni cik ct guna tuna (pun didatangkan khas dari korea), sosej dan karet yang dimayang memanjang.
iv) sedikit minyak (untuk disapu pada seaweed sebelum menggulung)
dan.........
v) dua bahan spesel yang cik ct pun tak pasti apa dia cuma tau dia adalah perasa yang memberikan rasa korea kepada kimbak yang yang cik ct buat ni. tp kalau tak ada pun bleh, tak jadi masalah.

nasi korea

tuna korea
.
sosej dan karet malaysia.
yang warna coklat gelap dan kuning tu la perasa yang cik ct xtau apa ke namanya. tp dua-dua tu rasanya ala-ala jeruk buah kita la.


ok, bahan-bahan dah ada, so kita teruskan membuatnya......

sapu minyak pada seaweed dan letak nasi. perasan tak mat buluh kat belakang tu. itu pun diimport khas dari korea yang membantu kita menggulung kimbak kita agak menjadi kejap dan kemas.


lepas dah isi nasi, kita pun susunlah aksesori apa yang kita suka sekreatif yang kita mampu. kalau bleh letak lagi banyak kaler lagi warna-warni kimbak kita nanti.


setelah itu, gulunglah ia sekemas mungkin dengan bantuan tikar buluh kecik  tu dan
tada......!
beginilah rupanya.



ambik pisau yang paling tajam yang puan-puan ada (in my case, iaitu pisau pemotong daging, haah...pisau besau tu!) dan potonglah dalam setengah inci.
hasilnya sepinggan kimbak.
cantikkan...
kalau letak timur, hirisan telur mesti lagi colourful dan tasteful.
(adik cik ct cakap, orang korea kadang-kadang makan sebatang tu terus, tak dak potong-potong).


tapi kali ni nasik yang cik ct masak terlebih ayo maka rupanya tak la secantik yang cik ct buat dengan adik cik ct sebelum tu. nak potong pun susah bila dah lembek. maka moral of the story, masak nasi tu, biar cun-cun sukatan airnya, ok....?

mungkin ada puan-puan yang tertanya-tanya...manalah cik ct payung dapat semua korean ingrediants tu. well....fyi, adik cik ct yang bongsu dok blajar kat sna. haah, sekali dengan mem en. ally iskandar tu..... dia la  (meaning my sister, not mem ally iskandar) yg bawa balik barang-barang tu. yang bestnya, dah nak balik ke sana balik baru terbuat resepi ni....

amacam...teruja tak nak cuba? anak cik ct yang sulung sangat suka makan kimbak ni. siap suh cik ct buat lagi. jadi lepas ni nak cuba buat guna bahan-bahan tempatan plak dan tengok macamana hasilnya.....agak-agak lagi sedap tak?

Friday, February 3, 2012

handmades wif love

recently i've send out few gifts to my best buddies. actually it's part of my project which i've started end 2010. yup, thats correct, since december 2010. dan setelah setahun baru berjaya siapkan. biasalah....benda yang dibuat dengan tangan ni, kenalah teliti dan berhati-hati supaya hasilnya adalah yang terbaik....(hehehe....alasan. sebenarnya tak ada idea, mood).

to my friends yang dapat tu, hope u love it. semua saya jahit sendiri tau dengan tangan......

so apa bendanya?

well, see for urself.....


yang ni dah belayar ke manjung, perak untuk ustazah yg sentiasa ceria dan awet muda;




yang ni pulak ke key-el, ke pangkuan my favourite optometrist;




dan yang ini, untuk seorang wanita hebat nun di selatan tanah air;


together with this small gift to her newest princess;



bila tengok hadiah-hadiah tu, ingat la saya dan betapa saya menghargai persahabatan kita selama ini.
"ukhuwahfillah tidak akan musnah."