Tuesday, January 31, 2012

Wanita

Dengaq lagu ni dalam drama Gemersik Kalbu, terus jatuh cinta. Tau lagu ni dah lama tp biasala aku, memang outdated skit.....




Wanita

Siti Nurhaliza

Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Pabila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang maha kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia
Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..

 
aaa… Ku wanita
aaa… Ku wanita….
Yang hanya perlu kau fahami
Oh apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini..
Wanita… woohoo..
Ku Wanita… ooo…
Wanita…

Monday, January 30, 2012

sakit mata ~ pabila dia melanda

recently, famili aku telah dilanda wabak sakit mata. bermula dengan aku, adib then ashraf. aku dgn ashraf kena sekejap jer, lebih kurang seminggu dan setakat merah dan bertahi mata saja. adib not so lucky, mata dia bengkak 'bok', berair dan merah. hampir tiga minggu dan dua kali pi klinik baru sembuh. tapi...dalam macam tu. sampai jugak ke langkawi. hehehehe......


budak mata 'cemei' excited naik cable car
tetapi malangnya melalui adib, virus konjunktivitis ni berjangkit ke ahli rumah jitra. habih semua famili angah (minus angah), mak dan abah, adik haida, yana dan even baby dina terkena sakit mata ni. paling teruk terkena:

hana ~ keluaq air mata darah;
hassya dan mak ~ bengkak sampai tak bleh nak tengok, tak nampak;
dan abah ~ kena pi cuci mata di hospital sebab jadi selaput.

masuk minggu ni dah tiga minggu lebih abah kena sakit mata dan masih ada appointment dgn pakar mata untuk cuci mata, buang selaput. selaput tu punca mata abah ambik masa untuk sembuh sebab dia menghalang ubat yang dititik sampai ke mata. kiranya, sebelum pi buat treatment cuci mata, ubat mata yang dibubuh tu sia-siala.

*bleh baca entry angah tentang alkisah anak-anak dia sakit mata.

still, penangan virus ni belum berakhir. status terkini, ateh plak yang kena. kemarin mula jadi. harap-harap tak la serius.

sebenarnya konjunktivitis ni memang sangat susah untuk dihalang daripada berjangkit. sebabnya ia tersebar melalui sentuhan. bila sakit mata, ada cecair yang dikeluarkan oleh mata yang sakit tu dan cecair itulah ejen yang memindahkan virus dari seorg ke seorg. bila kita dok serumah, walaupun kita tak sentuh orang yang sakit tu tapi kita mesti tak boleh elak dari sentuh benda yang dia dah sentuh. unless kita kuarantin, asingkan pesakit di dalam bilik khas.

kalau dulu, orang tua-tua kata jangan tengok mata orang yang kena sakit mata ni, nanti berjangkit. well, terbukti itu hanya mitos but still, elokla jangan tengok sebab secara psikologinya, bila kita tengok mata yang sakit tu kita automatik akan rasa mata kita gatal, pedih dan macam-macam. yang pasti, bila kena sakit mata kita kena hati-hati sebab kalau kita tak buat rawatan ia berkemungkinan boleh menyebabkan kornea kita luka dan menjadi penyakit lain plak.....wal 'iyazubillah.....

* boleh baca my previous entry tentang sakit mata di sini.

kat pizza hut jitra - lepas pi jumpa doktor for 2nd time.

Friday, January 20, 2012

jom buat aiskrim

Assalamualaikum puan-puan semua. Ok, pada hari ni cik ct payung nak berkongsi dengan puan-puan semua satu resepi mudah untuk membuat aiskrim. Bukan aiskrim malaysia yang selalu kita dok beli kat rumah makcik minah, sekupang sebatang tu (lani dah dua kupang rasanya) tapi aiskrim yang macam aiskrim walls yang dalam bekas warna kuning (yang ada macam-macam perisa tu.....).

Resepinya sangat mudah dan mengambil masa hanya 30-40 minit sahaja untuk disediakan (tidak termasuk masa membeli barang dan menunggu ais tu beku).

Bahan-bahannya ialah:

i. 2 kotak air minuman yang ditelah dibekukan (saiz yang kita selalu beli bila nak minum masa dok berjalan-jalan, makan angin tu). Untuk kali ni, Cik Ct pilih air milo tapi puan-puan boleh pilih apa-apa sahaja perisa kegemaran puan-puan - strawbery, coffee, jagung dsb.
 
ii. Sedikit gula castor. Terpulang kepada tahap kesukaan puan-puan pada kemanisan. Cik Ct tak suka manis-manis, almaklumlah......diri i kan dah cukup manis.....(:-P).

iii. 3/4 cawan creamer. Kalau nak letak lebih pun tak apa sebab creamer ni nanti yang menjadikan aiskrim kita fluffy.

iv. Sedikit air masak.

Bahan-bahan yang diperlukan.


Ok, bahan-bahan dah sedia, so mari kita mulakan operasi membuat aiskrim.

a. Mula-mula kita potong air kotak yang kita telah bekukan, buang kotaknya dan potong kecil-kecil ais yang ada tu. Masukkan ke dalam blender. Campur sedikit air masak dan blend ais tadi sehingga hancur.

Air kotak yang dibekukan dipotong kecil untuk memudahkan kerja blender.

b. Setelah itu, masukkan gula dan creamer dan teruskan mem'blend' sehingga adunan menjadi sebati dan nampak gebu.

Masukkan krimer, gula castor.


c. Beginilah rupanya setelah di'blend'. Semakin lama puan-puan blend semakin kembang dan semakin gebu adunan dan semakin halus aiskrim puan-puan nanti.

Nyum, nyum......macam ais blended.

d. Setelah itu, masukkan adunan tadi ke dalam bekas yang sesuai. Untuk kali ni Cik Ct telah tabur serbuk milo di atas adunan aiskrim Cik Ct ni sebagai aksesori tambahan. Masukkan ke dalam peti sejuk (bahagian freezer tau, kalau tidak tak beku) dan biarkan sehingga beku.

Sedia untuk dibekukan.

Bila dah beku bolehlah dinikmati sekeluarga.
Sori la, gambaq aiskrim yang dah siap terlupa nak snap. Tau-tau dah selamat di'kerja'kan oleh hero-hero Cik Ct di rumah tu.

Senang sajakan resepi ni....dan rasanya memang macam aiskrim yang kita beli kalau tak lagi sedap.

Kredit resepi ni kepada tuan punya resepi. Cik Ct tak pasti siapa sebab Cik Ct dapat pun dari kawan-kawan yang membuat aiskrim ni kat pejabat beberapa bulan yang lalu.

Demikian saja resepi kita pada kali ini, sehingga bertemu di resepi yang lain, selamat mencuba....

Monday, January 16, 2012

recap 2011

#entry yang tertangguh#

harini dah 10 hari menjejak ke tahun 2012. alhamdulillah Allah masih memanjangkan umur aku dan memberikan kesihatan serta kasih sayangNya membolehkan aku terus bergerak di bumiNya yang luas ini.

tahun 2011 banyak perkara yang berlaku pada aku dan keluarga. ada yang manis dan ada juga yang pahit. ada yang datang dan ada juga yang pergi. so ini antara yang berlaku tahun lepas;

makan angin;
i. medan
ii. langkawi
iii. perlis

kerjaya;
i. naik pangkat
ii. bertukar ke pejabat baru

famili;
i. aniq masuk darjah satu
ii. ashraf start tadika
iii. jual rumah
iv. beli rumah
v. mak pencen
vi. aniq dgn ashraf bersunat

perkahwinan:
i. yaim
ii. wan
iii. acik
iv. pak jang man

kelahiran:
i. baby dina
ii. syaima'
iii. arif

belangsungkawa;
i. mak jang
ii. wak bari

begitulah ringkasan peristiwa 2011. moga-moga 2012 ni akan menjanjikan sesuatu yang lebih baik dan bermakna untuk aku dan keluarga. insyaallah, amin.............