Friday, December 30, 2011

a year older a year wiser

is that so? well, hopefully yes, insyaallah....amin!

my wishes for this particular birthday (and new year resolutions also as it just around the corner);

google image
i. to be more patient with the boys (thats mean less ~very very very less~ yelling)

google image

ii. lose weight! (i'm officially on the obese site of the scale...huhuhuhuhu)


google image
iii. a baby girl (hmmmmm....i'm dreaming of pink stuff already)

so may Allah bless me and my family and my friends and granted me my wish if not all the wishes.

Happy Birthday Me!!!

google

Wednesday, December 21, 2011

the best medicine ever


.....................and, it's free of charge.

Tuesday, December 20, 2011

jalan-jalan cuti sekolah




cuti sekolah tahun ni kami jalan-jalan jelajah utara Malaysia.

first trip @ 29.11.2011 (selasa) ~ rehlah keluarga tok asa. perjalanan yang bermula seawal empat pagi dan berakhir pada 12 tengah malam ini merupakan program ad-hoc sempena kenduri paktam yang berlangsung dua hari sebelum tu. memandangkan semua ahli keluarga ada, so malam lepas kenduri kami mesyuarat, and the ball started rolling. alhamdulillah, untuk julung-julung kalinya, kesepuluh-sepuluh org adik-beradik suami aku dan kluarga masing-masing join rombongan ni. yang tak ada cuma ketua kluarga a.k.a. pak mentua aku yang tak berapa sihat.

"ok...lepas ni lari laju2 pi kat pak su tapi jangan belah dia."
sukaneka @ taman tasik bandar darul aman. jitra.


lunch @ parking muzium padi

"syok kan. lepas ni kita suh abah kita sewa bas lagi."

 
selalunya setakat pi berkelah, buat sukaneka tapi kali ni all-in-one; berkelah, sukaneka, lawatan sambil belajar, sambil shopping, sumua ada. bermula dengan taman tasik bandar darul aman, jitra (sarapan & xtvt sukaneka), kami ke padang besar, perlis (xtvt perabih duit), seterusnya ke muzium padi dan pusat sains negara, alor setar (lawatan sambil belajar) dan terakhir kolam air panas ulu legong, baling (xtvt merehatkan diri). yang lagi meng'ump'kan lagi trip kali ni kami pi naik bas. ce korang bayang satu bas anak-beranak jer, memang bas mak bapak yg punya lah. bas plak bas baru ~ sangat selesa dan didrebarkan oleh anak sedara my MIL. mmg syiok habih la. boleh borong barang banyak2, badan xletih nak drive dan tak gaduh nak pening konvoi panjang2. paling teruja tentulah anak-anak, dapat naik bas sampai tak reti duduk diam. ikut depa dok atas bas tak turun-turun pun tak apa.

ahli rombongan di hadapan masjid al-bukhari, aloq staq
~ nota kaki : kesemua tempat yang kami pi tu aku tak pernah pi walaupun dalam lingkungan kawasan sendiri (kecuali taman tasik dan padang besaq, itu pn dah lama dulu). paling aku teringin nak pi lagi kolam air panas ulu legong. tempat cantik dan selesa. rm4 entry fee tu mmg berbaloi.

then last week, kira2 dua minggu selepas aniq dan ashraf bersunat, kami sekeluarga pi langkawi plak. walaupun dah beberapa kali pi langkawi tapi ini first time aku pi dengan abang dan anak-anak. selain kami, kak chaq dgn aqilah, ani, a'aa, apit dan pak jang mat pun pi sama. ikut perancangan kami nak tidur di hotel tp sebab adanya pak jang, kami 'terpaksa' menginap di rumah sedara. tapi untung juga bila stay rmh adik-beradik ni, bukan takat tempat tinggal disediakan, pengangkutan juga diberi percuma. so duit yg bajet utk sewa hotel & keta bleh le guna utk topup perbelanjaan shopping. hehehehe...............

pi kali ni aku puas hati sangat sebab dapat bawa anak-anak naik cable car dan melawat underwater world. melihat keterujaan mereka merasai pengalaman di atas cable car dan kegembiraan mereka melihat peguin dan pelbagai jenis ikan di underwater world membuatkan aku rasa bahagia.  iya, ibu amat senang sekali, nak. cuma kerana kekangan masa, kami tak sempat melakukan aktiviti island hopping. takpa abah......next year kita mai lagi langkawi yer....

tak shopping ker? hish.....mesti ada yang tak kena kan kalau pi langkawi tak shopping. of course ada....arked beras terbakar dua tiga kali pergi. idaman suri pun pergi, tapi my hubby jer yg shopping dengan adik & kakak dia. aku tinggal dalam keta tunggu anak-anak yg tidur. tu pun abih banyak mana tak tau la kat dia; beli set pinggan mangkuk, frying pans, set hidang. to tell the truth, pinggan mangkuk ni aku setakat suka tengok tapi nak membeli tak berapa sangat. tak tau la kot ada rmh sendiri nanti lain plak jadinya.
tapiiiiiiiii..........kakak dgn adik ipar aku memang ibarat dalam syorga la pi langkawi. huih....sakan depa memborong! kami naik cable car, pi underwaterworld, depa pi ukuq pekan kuah. aku rasa kalau tak kerana susah nak angkut balik mesti lagi banyak yang dibeli. dah siap plan nak mai lagi awal tahun depan, nak membeli yang tak dapat dibeli.

lani cuma tinggai satu lagi janji dengan anak-anak yang masih belum ditunaikan iaitu 'nak tidoq 'otel'. memandangkan baki dua weekends thn ni kena dengan krismas dan tahun baru so terpaksa la pospone ke tahun depan. sabaq yer anak-anak mama, insyaallah bulan satu nanti mama dengan abah bawa pi hotel.....

bijak...bijak.....

Friday, December 9, 2011

year of weddings

tahun ni aku dapat dua adik ipar, satu biras. tiga kali kenduri kahwin.

bulan februari 2011, adik lelaki tunggal aku kawin. dapat orang shah alam dan namanya juga siti, same as the rest of her sisters in law. alhamdulillah, 20.11.2011 yang dua dah jadi tiga. a beautiful baby girl name khairina irdina was born at hospital sg. buloh.



then bulan september, my sister acik pulak melangkah ke alam rumahtangga. sebulan jer persiapan majlis walimahnya, dari tarikh bertunang sampai kenduri. alhamdulillah, walaupun dalam tempoh yang singkat semua berjalan lancar. kini acik  berdikari menjalani kehidupan barunya sebagai isteri kepada mohd mukram nun di bumi anbiya' di samping mengejar cita-citanya bergelar graduan al-azhar.




terakhirnya kenduri kawin adik lelaki suami aku oktober lepas. jika dua kenduri sebelah aku guna khidmat katering sepenuhnya, kenduri di kampung mentua aku semuanya sendirian berhad, dibantu oleh pakatan org kampung. siap ada komiti keluarga lagi - kak chaq & hashim bab masak dan barang-barang masakan; yah suami isteri incharge bilik pengantin & tempat makan pengantin; ani goody begs; a'aa & a'ei pengangkutan, khemah & kerusi meja; ed selaku pengarah, memantau semua benda. as for my hubby dia berperanan selaku liason officer dgn org kampung dan as an eldest son, memangku tempat abahnya memandangkan my father in law tak sihat. itulah keunikan adik-beradik suamiku, setiap seorang daripada 10 org mereka ada kelebihan dan kemahiran masing-masing dan dipergunakan sepenuhnya utk kenduri ni. aku, sekadar melengkapkan di mana kurang, membantu di mana perlu....


insyaallah tahun depan, satu lagi kenduri....ker dua? tunggu tengok  je la nanti.......................

Tuesday, December 6, 2011

dah besaq dah......

alhamdulillah, setelah beberapa lama merancang akhirnya pada 1.12.2011 hari khamis bersamaan 5 muharam 1433 aniq dan ashraf selamat bersunat bersama empat org sepupu mereka. tak ada sebarang majlis khas untuk mereka memandangkan kami baru selesai kenduri kawin paktam pada ahad minggu yg sama.

mama tabik spring la kat anak-anak mama yang maintain macho sepanjang proses tu. sikit pn tak nangis, merengek minta mama dan abah temankan.