Monday, November 21, 2011

20112011

what a nice date right? even nicer and memorable when a new addition to our family was born on that day. my one and only sister in law had safely gave birth to a beautiful baby girl. i haven't seen her yet, but i bet she's beautiful. after all, she's my niece.... :-p. what's more interesting, her birthday was a day after my daddy's birthday, so she's a belated birthday present to her kakikwan. now my parents are proud nenek and kakikwan of seven grandchildren.

congrulatulation abang and liana for the arrival of your new bundle of joy. may ur lives more properous, happy and meaningful.

welcome to the club dear brother!


Thursday, November 17, 2011

lagi hasil 'kerastangan'ku

ini ler my latest creation. ribbon tu hadiah GA paper & string. dah lama berkepuk kat dlm kotak, akhirnya jadi benda juga. ada banyak lagi tapi malas ambik gambar. ada yang jadi brooch, ada yg jd sepit rambut.  semuanya dah selamat dihadiahkan kepada member-member rapat sbg tanda kenangan sebab pindah
(yg akhirnya cuma pindah tingkat, heheheh....).






ini plak koleksi coin purse. dah berzaman siap tp ini baru amik gambaq. ini pun dah selamat bertukar tangan.

Tuesday, November 15, 2011

window of the world

i love reading. really, REALLY love to read.


gambar hiasan
- ihsan google-

when i was in primary school, i used to walked to our community public library which were located a few miles from my home to borrow books. at that time my favourite books were series by enid blyton (of course) - salma hadi, tujuh penyiasat, lima penyiasat, siri sekolah (apa nama ntah sekolah tu dah lupa). at first i read the bm version but as i grew up i started reading the original version (the english version).

as i moved up to upper secondary school, i started reading mills and boon novels. well...........i'm a typical lady ok. i used to holed-up in my room whenever i got new books, not bordering to eat or sleep until i finished reading. and this hobby of mine was (and still is) shared with my sister, angah. together we pooled money to rent books. there was this one shop at city plaza, alor setar that became our must visit place whenever we went to town. i wonder, whether the shop still exist or not. beside renting books, i borrowed books from libraries too. truth be told, i don't like reading at libraries as i like to lie down when enjoying my novels.

during my undergraduate time at UM, almost every week i would go to pasar seni to this one shop which was my personal heaven. there i could have my pick of books. sometimes i would rent up to 5 books but if the money was low, a couple of books still a must. if the book worth keeping it became my personal collection. throughout the years, i had aqcuired quite a collection. but sadly, all the books was ruined when my hometown was hit by flood few years back. my most treasured collection was novels by judith mcnaught.

nowadays, every month, i would spend up to RM100 for books and magazines. beside for my own read, i also love to buy books or magazines for my kids. lucky for me, my other half is also a book lover so i've no worry from him.

my favourite kinds of reading is romance, particularly regency romance. some would say its mushy stuff and not contributing to intelectual thinking or something to that effect. well, maybe its true to a certain degree but as reading is my way of destressing myself after a hard day of working, this type of books suit me perfectly so i don't care what others say.


gambar hiasan
- ihsan google-

but, reading is quite an expensive hobby as book price is not cheap especially if the book u bought not worth repeating. so to my utter delight, when recently i've came accross this interesting website which offer online books rental. just browse thru their collection (which are quite a collection with a wide range of reading materials), take ur picks and order. the books then will be send to u via post laju and when u are done just inform them and they'll have the book pick up from ur home or office. payment is based on your choice of package, the courier service fee included. i've already done with my first batch of books and looking forward for the next batch. for further info you can visit their website, http://www.qreazant.com/.


http://www.qreazant.com/.

so people, lets read and lets it take u to places u dreaming of to be.......

Wednesday, November 9, 2011

"saaaaaayang mama"

dua tiga entry kebelakangan ni dok citer pasal keja so arini nak cerita pasal anak la plak. khususnya pasal adib. actually dah lama nak buat entry pasal ni tp asyik tertangguh jer hasrat tu hinggalah hari ni.


 adib akhyar bin mohd fauzi, anak ketiga daripada tiga orang adik-beradik, yang kesemuanya adalah lelaki. adib sekarang ni dah 2 tahun 8 bulan. tp kalau dengar dia bercakap orang tak percaya itu umurnya. sangat petah dan pandai. mungkin sebab pengaruh abang-abang. memang dia banyak ikut apa yang abang-abang cakap.

adib baru jer berenti dari bf. yup, umur hampir tiga tahun baru berenti. mama sebenarnya dari umur dia dua tahun dah memulakan usaha untuk memberhentikan dia tp beberapa bulan lepas baru berjaya. abah bising jugak kat mama, katanya tak bersungguh-sungguh nak 'lah' (istilah orang kedah) susu. sebabnya mama tak guna kaedah-kaedah yang dipetuakan seperti letak asam, pencelup dan yg sewaktu dengannya di 'tut' mama. mama kesian kat anak dan ......mama sendiri geli sebenarnya. hehehehe....so mama lebih kepada menggunakan pendekatan psikologi, pujukan dan rasuah (hehehehe).


walaupun ini anak ketiga tapi ini adalah pengalaman pertama mama me'lah' susu badan. masa dengan aniq dan ashraf kami berenti mengejut sebab kena berjauhan untuk tempoh yang lama. bila tinggal lama, anak pun jadi tak mahu, susu pun kering. no effort whatsoever. tapi kali ni mama kena berusaha untuk berhentikan susu badan. walaupun adib ni bukanlah sepenuhnya bf tp susah juga nak suruh dia berenti. jadi ibu-ibu, jangan ingat anak yang dah biasa dengan botol susu mudah nak bercerai susu nanti. so bila dia dh dua tahun terus mulakan operasi weaning supaya takla sampai tiga tahun dok menyusu badan lagi. alhamdulillah, setelah beberapa bulan mencuba akhirnya mama berjaya juga. dan sekarang adib dah tak minum susu badan lagi.

tapi......mengempeng tetap juga lagi. adib tetap cari mama bila nak tidur. nak tidur mesti mama di sebelah. jika abang aniq nak tidur cari baju sejuk, abang ashraf baju sejuk @ tuala kecik, adib, nak tidur cari mama. selagi mama tak berbaring di sebelah dia, dia boleh tahan tidur berduduk. mama ni ibarat 'bantal busuk' dia.


itulah alkisahnya adib akhyar. sekarang ni dia selalu ucap, "saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang mama." dan mama akan jawab, "sayang adik juga." doa mama sayang adib pada mama akan sampai akhirat dan adib akan menjadi anak yang menjadi saham mama di kala mengadap Allah nanti. amin.....

insyaallah, nanti bila mama dah dapat gaji baru mama beli basikal kat adib, sebagaimana mama janji yer sayang........................

Friday, November 4, 2011

jodoh kita masih panjang.....

setelah dua minggu berada dalam teka-teki, akhirnya kemarin terjawablah teka-teki itu. sepucuk surat merungkai segala kekusutan, mententeramkan segala kebimbangan. alhamdulillah, aku kekal bertugas di pulau mutiara ini. cuma bezanya, dulu aku di bawah pentadbiran kerajaan negeri (mudahnya di bawah SUKPP), sekarang aku di bawah kerajaan persekutuan (lebih tepatnya di bawah KKM @ MOH). dan.....................aku kekal di Komtar. except dulu naik lif kuning sekarang lif hijau.

walaupun terasa kekhilafan kerana tiada kesempatan menimba pengalaman di jabatan yang gah dan hebat itu, namun kembali ke pangkuan keluarga lebih bermakna. mungkin di suatu masa nanti, ada rezeki, aku kan berada di sana juga. wallahu 'allam.

hari ini bermulalah aku di pejabat baru. posisi yang baru, bidang kerja yang baru. semoga, suasana baru ini memberi semangat baru, dan akan membuka ruang dan peluang kepada aku untuk menyerlahkan potensi diri yang sebenar. insyaallah, akan aku cuba yang terbaik.

yang pasti, jodoh aku dengan komtar masih panjang..........................