Thursday, May 27, 2010

a long weken


yeay!!!

esok, lusa, tulat......cuti!!!! bestnyer, bestnyer, bestnyer...

Wednesday, May 26, 2010

:-P

bebaru ni kemas opis.
actually nak cari dokumen. tapi dah alang-alang memunggah kemas la skali.
memang dah overdue pun, dah menimbun sangat sampah-sarapnya.
nampak sangat suka simpan benda/kertas, sayang nak buang.
well, nak tau apa yang i jumpa?
jeng......jeng....jeng.....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
anak sapa la ni......comei sungguh...
(walaupun muka masam tak senyum macam nak nangis)
heheheheh.......

caught red-handed!!!

'hmmmm...cokelat ada lagi ni....nyum, nyum, nyum.....'




'sedapnya....nasib la abang. sapa suh pi main basikal tak mau bawa adib sama...'


'apa?! adik tak makan pun cokelat yang mama beli kat abang yang sedap tu.'

Thursday, May 20, 2010

musim kenduri telah kembali....

kad jemputan dah start sampai.

sehingga arini dah ada empat jemputan kawin yang melibatkan staff dan ex-staff yang diterima. dan satu dari my babysitter. and...satu invitation thru fb. well, zaman dah maju kan....................

biasala, lagi seminggukan cuti sekolah dan cuti sekolah = kenduri kawin.

even my in-laws pun nak kenduri lagi dua minggu. my sis-in law is getting married. apa yer aku nak bagi...benda ka duit? kompius juga pikir ni. mudahnya bagi duit la. tapi nak juga sponsor satu item. bagi dua-dua la. hmmmmmm....kena tgk purse dulu ni......

harap-harap kali ni dapatla penuhi jemputan-jemputan tu. kalau tak semua pun, satu dua dah memadai.
insyaallah, amin.

Friday, May 14, 2010

tips on facebook'ing'

below are very useful tips we can apply in this era of facebook'ing'.



7 Things to Stop Doing Now on Facebook


by Consumer Reports Magazine
Wednesday, May 12, 2010


Using a Weak Password
Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

Leaving Your Full Birth Date in Your Profile
It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

Overlooking Useful Privacy Control
For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.

Posting Your Child's Name in a Caption
Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.

Mentioning That You'll Be Away From Home
That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.

Letting Search Engines Find You
To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

Permitting Youngsters to Use Facebook Unsupervised
Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings.


Copyrighted 2009, Consumers Union of U.S., Inc. All Rights Reserved.

Tuesday, May 11, 2010

penangan adamaya

sapa suka tengok citer ni angkat tangan?


akulah antara orangnya.
memang tiap-tiap petang isnin-khamis, 6.30 petang wajib terpacak depan tv. jangan sapa berani nak tengok citer lain. (nasib baik memang tak dak citer lain yg best pun...)
hehehehehe....

syok oooo ceritanya. sangat, sangat, SANGAT BEST. jalan penceritaan pun releks dan menarik. tapi sarat dengan mesej.

aku paling suka tengok lakonan lisa surihani. ekspresi muka dia memang mantap habis.
dialog-dialog yang diucap pun simple, realistik dan menarik.
aku juga suka tengok kelaku mika dengan dani bila depa berkomplot dan especilly bila depa bergaduh.
very entertaining.

tapi memang mika dan sarah sahabat yang wajar dicontohi. sanggup membantu tanpa berkira. tak takut nak tegur bila kawan buat salah, dan tak simpan dendam bila kawan marah, kutuk, caci. macam yang dani selalu buat kat mika. payah ooo...nak cari kawan macam ni. bertuahlah kita kalau ada kawan macam ni.
setuju tak?

minggu ni minggu last. tak sabaq nak tengok macamana ending cerita ni.
(walaupun dah bleh agak apa ending dia, tapi nak tengok macamana ending tu dipersembahkan. harap-harap jangan macam citer na-o-mei. kiciwa tau....walaupun endingnya happy ending tapi masih ada teka-teki yang tak dijawab. nampak sangat akan ada na-o-mei 2).

and sapa penah tengok baju yang ashraf pakai ni?
pikir............. pikir......
ya, betul!!!
inilah baju tidur yang juga dipakai oleh amani, anak dara kecik adam dan maya.
poyo tak.
mama plak yg terlebih excited bila tengok amani pakai baju ni. kuikuikuikui......
ashraf panggil baju ni, 'baju miaw'.
hehehehe......

laki boros?

org selalu kata pompuan ni boros, suka sangat shopping. tp rini aku terbaca satu artikel dalam utusan, lelaki lagi ramai yang berhadapan masalah kewangan, hidup di kelilingi hutang. macamana tu?

Lelaki utama kehendak daripada keperluan



KUALA LUMPUR 10 Mei - Kaum lelaki selalunya tidak berfikir panjang ketika berbelanja berbanding wanita apabila lebih suka membuat keputusan berpandukan kehendak daripada keperluan menyebabkan mereka gagal menguruskan kewangan sehingga dibelenggu masalah hutang.

Menurut pakar sosiologi, Khairul Anuar Maswan, dengan adanya kad kredit yang kini lebih mudah untuk dimiliki membuatkan golongan itu senang terjebak berbelanja di luar kemampuan mereka.

Sebagai contoh katanya, lelaki tidak kisah mengeluarkan wang beribu-ribu ringgit untuk tujuan mengubah suai kereta sedangkan ia bukan satu keperluan.

"Lelaki perlu bersikap 'ukur baju di badan sendiri' sebelum berbelanja bagi mengelakkan pembaziran.

''Cara terbaik bagi menangani masalah itu ialah dengan menyediakan bajet kewangan yang lengkap dan paling penting patuh dengan bajet yang dibuat agar segala perbelanjaan mengikut kemampuan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas Laporan Khas Utusan Malaysia hari ini berhubung lelaki muda boros dan dibelenggu hutang kerana gagal menguruskan kewangan mereka.

Ia berdasarkan statistik oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dari 2007 hingga Februari 2010 yang menunjukkan seramai 25,107 atau 69 peratus daripada 36,547 pelanggan yang mendapatkan khidmat pengurusan kredit agensi itu adalah golongan lelaki.

Pensyarah Fakulti Pendidikan Universiti Malaya (UM), Profesor Dr. Mariani Md. Nor pula berkata, cara pemilihan untuk mendapatkan sesuatu keperluan juga boleh mengakibatkan pembaziran berlaku.

"Sebagai contoh, makanan merupakan keperluan setiap orang tetapi apabila memilih restoran yang mahal atau hotel untuk menikmatinya, ia telah menjadi satu kehendak.


"Jika mereka pandai memilih di antara keperluan dan kehendak, maka sikap boros tidak akan berlaku dan masalah hutang juga tidak mungkin dihadapi oleh mereka," katanya.

Tambahnya, kehidupan di bandar mendorong golongan itu untuk boros kerana tidak mahu ketinggalan daripada orang lain sehingga terlupa kemampuan diri sendiri.

"Setiap orang harus mempunyai perancangan kewangan yang baik bagi memberi kemudahan dan keselesaan hidup dalam jangka masa panjang," katanya.

Friday, May 7, 2010

..........m (._.) m....................

so tired. physically and emotionally exhausted.
just wanna relex, and enjoying my weekend peacefully......
hmmmmmmmmmmmmm..............