Thursday, December 30, 2010

setahun berlalu lagi....

hari ini bertambah setahun lagi usia aku.
alhamdulillah, segala syukur bagi Allah yang telah memanjangkan umurku, memberi kesihatan yang baik dan melimpahkan rahmat dan kasih sayang kepada aku dan keluarga.
semoga pertambahan umur ini, menjadikan aku lebih matang dan bijak menjalani kehidupan.

tahun ni my laling bagi hadiah advaced. alhamdulillah, dapat telefon baru.

adakah sebuah blackberry bold?

 tidak......

adakah sebiji iphone4?
juga tidak....

ataupun nokia N8?


pun....tidak.
tak pernah pun minta yg tu semua (tapi kalau dibagi i amik...hehehehe).

for me this one is enough. dah cukup sesuai untuk kegunaan seorang ct norbaya. thanks abang. sangat memahami keperluan isterimu.



"a year older, a year wiser...."

Tuesday, December 28, 2010

air oh air.

today is 28 december 2010. tuesday.
the BIGGEST WATER DISRUPTION SERVICE ever. (well.....at least since i live here 6 years ago).
for 12 hour, 7 am to 7 pm there will be no running water for the whole penang, island or the big land (except for certain area like tg bungah, batu feringgi and teluk bahang).
the notification about this had been made known to public since a month ago, to remind them to stock up their water supply. even paper the star had been reporting this big 'event' starting from last week.
large containers were selling like hot fried banana.
as for me myself, last nite i filled up all the pails available in my house with water (which are not many). and i even brought bottled water to office just in case no water in the toilet. but alhamdulillah, up till this post was written the water still running (at least at the sinks).

hopefully by 7 pm the water will be running as usual from the tap. amin.........

Monday, December 20, 2010

demam sawan

petang semalam ateh, my sister call bagitau yang huda, anak angah, my other sister, was admitted to hospital jitra sebab tarik @ sawan. luckily petang tu abahnya ada di rumah, sebab kerja shift malam, so cepat-cepat bawa pi hospital. alhamdulillah, lepas doktor turunkan suhu badannya, dia ok. tapi still kena tahan sebab doktor nak pantau, nak cek darah. sebabnya doktor nak tau punca dia kena tarik @ sawan tu sebab suhu badan dia tak la panas sangat kemarin. kemungkinan ada sesuatu yang kurang dalam darah, ikut doktor tu la.
 
hai....ini kali kedua dalam tempoh sebulan orang yang dekat dengan aku diuji dengan ujian ini. last month my officemate, anak dia 'tarik' masa dok tunggu turn nak jumpa doktor kat klinik. dia bagitau, dia memang panik giler, sebab tak pernah berdepan dengan situasi macam tu dan masa tu anak dalam dukungan dia. nasib baik la jadi kat klinik, cepat-cepat doktor masukkan ubat untuk turunkan suhu dan suruh bawa pi spital. tiga hari juga la dia tidur dalam wad.

so apa sebenarnya demam sawan @ demam tarik ni? aku merujuk kepada pihak yg lebih arif iaitu pakcik google dan banyak blog, website yang explain tentang perkara ni. antaranya ini. rupanya demam sawan ni takla sama dengan epilepsi. ia merupakan suatu keadaan yang sering terjadi kepada kanak-kanak di antara umur enam bulan hingga enam tahun apabila mereka diserang demam panas. biasanya 'tarik' akan berlaku dalam tempoh 1 hingga 2 minit sahaja dan tidak membahayakan. namun risiko untuk berulang sentiasa ada bagi kanak-kanak yang pernah mengalaminya dan akan berkurangan bila mereka meningkat dewasa. hanya 3% jer kanak-kanak yang mengalami 'tarik' ini akan menghidapi epilapsi.

namun begitu, ia bukanlah sesuatu yang perlu diambil mudah. walaupun belum ada bukti kukuh yang menunjukkan kaitan sawan demam ni dengan kecacatan otak dan juga fizikal (ikut artikel yang aku baca tu la), tapi dah banyak kes-kes yang kita baca, dengaq, tengok dalam tv yang menunjukkan kanak-kanak yang diserang demam sawan ni yang jadi cacat atau terencat seumur hidup. even my husband nephew pun sekarang ni masih belum boleh berjalan sendiri walaupun dah nak masuk lapan tahun. dia kena demam sawan ni masa umur dia 2 tahun lebih. tapi alhamdulillah, walaupun masih belum boleh berjalan tapi dia dah improve banyak dari masa dia mula-mula kena dulu. insyaallah tak lama lagi boleh la tu berjalan sendiri...amin.

bagi diri aku sendiri, aku amat bersyukur kerana sehingga kini, anak-anak aku tak pernah sorang pun diserang dengan 'tarik' ni. dan harap-harap tak akan pernah adala, insyaallah, amin.......


kakak huda - cepat sembuh yer sayang....

berbalik kepada cerita my niece, sebentar tadi aku baru jer call my sister (still kat hospital and maybe for another nite) my niece's blood test result dah kuaq, kurang garam dalam darah. so kena minum ORS (yang biasanya diberi jika kena cirit-birit). tomorrow morning, sekali lagi amik darah. kalau dah tak apa-apa then bleh balik. memandangkan ini kali keempat dia kena serangan 'tarik' sepanjang umurnya empat tahun ni, maka doktor advise mama dia supaya sentiasa bersedia dengan termometer dan ubatan yang perlu. asal demam jer terus kena bagi ubat, turunkan suhu badan, walaupun badannya tak rasa panas. hopefully, tak ada apa-apa yang serius. semoga Allah sentiasa memelihara dia dan juga adik-adiknya serta anak-anak aku juga dari sebarang perkara yang tidak baik. amin........ 

Monday, December 13, 2010

aku berjaya!!!

setelah berjaya buat ni, last weekend aku berjaya memandu dari penang ke merbuk ke jitra dan balik ke penang semula dengan selamat. well, not on the same day la....

just me and my kids and my mama.
(dan dengan izin en. suami semestinya).

satu pencapaian yang besar bagi seorang aku.

i'm proud of myself!!!

Thursday, December 9, 2010

suatu pertemuan semula


the palace we used to call home.
(sumber: mudah.com.my)
segalanya bermula di sini, pada tahun 2000. blok 21-2-12, taman bukit angkasa, pantai dalam. penghuninya ramai dan bertukar-tukar tapi yang paling lama dan setia menjadi warganya ialah aku, farah, cik nik, aini, nurul, amy, zurin, kaei dan imah. and some of us have been friends looooooong before that.


teman sebilik, sebantal, setilam.
setelah lebih tujuh tahun meninggalkan rumah sewa yang penuh kenangan itu, 28 november 2010 kami semua bertemu semula di suatu majlis ringkas tapi penuh bermakna. bermula dengan sesi komen-mengomen di FB, cetusan idea untuk bertemu semula ini akhirnya menjadi realiti.

nurul & nurul.
penganjur reunion.
jika ketika berpisah dahulu semuanya masih dara sunti yang kiut-miut, remaja yang riang-ria, kini semuanya telah bergelar isteri, ibu dan wanita bekerjaya. pertemuan yang mempertemukan sembilan keluarga memberi peluang kepada semua untuk bertentang mata berkenalan dengan anak-anak dan suami-suami masing-masing. kalau, selama ni tengok dalam FB jer, hari tu semuanya siaran langsung. walaupun masing-masing dah lama tak jumpa, tapi pada aku masing-masing masih macam dulu. walaupun ada yg berubah fizikal (ex: me..huhuhu yg membesar dgn jayanya) tp tetap kecoh dan gila-gila macam zaman dulu.

ahli-ahli 21212 selepas tujuh tahun - semuanya dengan 'henbeg' masing-masing.
 
khusyuk mewarna (ke menconteng...?)
memang meriah sangat. bayangkan semuanya beranak dua, tiga dan empat. kalau tak salah, ada 22 orang kanak-kanak semuanya dengan yang paling tua darjah dua (anak dara wirda) dan paling kecil dua bulan lebih (baby azurin). thanks to ustazah nurul, 'pertandingan' mewarnakan lukisan untuk anak-anak berjaya menenangkan keadaan. so mama, ibu, umi, mami dapat ler bergosip tanpa gangguan (at least untuk seketika la...).





sebahagian daripada 'extended' family 21212

tapi semuanya rasa tak puas bergebang. yelah...cerita 7-8 tahun darab plak 9, mananyer sempat nak cover dalam tempoh 3-4 jam. tambah lak iklan yang baaaaaanyak sangat, memang ada cerita yang tergantung. dalam kemeriahan tu, aku sampai tak perasan yang salah seorang sahabat datang bertiga jer dengan puteri-puterinya. her hubby tak join sbb demam campak, takut menjangkitkan orang lain. sori yer cik nik......






apapun, aku rasa best sangat hari tu. tapi dalam best tu ada la sedikit rasa terkilan kerana tak sempat nak berbual dengan wirda, yang paling lewat sampai (dia sampai time aku dah nak beransur ... :-( ) dan juga sebab tak dapat nk bagi cenderahati kenang-kenangan kerana tak sempat siap (huhuhuhuh....). insyaallah, akan kusiapkan juga 'benda' itu dan bagi kat you all semua....tungguuuuuuu.....

me & my BFF.




encik-encik suami yang very sporting & understanding.
jutaan terima kasih kepada nurul, aini dan kaei yang merancang sehingga terealisasi pertemuan ini. dan terima kasih tak terhingga kepada kaei, tuan rumah, kerana merelakan rumah barunya (yang baru sebulan) diduduki diserang oleh kami semua. by the way, kaei, cantik rumah awak. insyaallah, next time ke semenyih tak sesat dah.....hehehehehe....







p/s: untuk ustazah nurul, akhirnya dengan susah payah, berjaya juga i merakamkan reunion kita kat blog ni.... kepada sesapa yg nak baca kisah yg sama tp dalam versi yg berbeza boleh ke sini (nurul, i tolong promote blog u ni......tak dak komisen ker....hehehehe).

Monday, December 6, 2010

happy birthday abang aniq

today, my eldest is six years old.
next year dah start sekolah darjah satu, dah tak boleh main-main belajar. dah tak boleh ponteng sekolah sesuka hati... *wink,wink.*


buat anakanda muhammad aniq aufa;

kehadiran anakanda banyak mengajar bonda;
menjadi lebih matang,
menjadi lebih bertangungjawab,
menjadi lebih berani....
doa bonda sentiasa bersamamu
moga anakanda membesar menjadi anak yang soleh
menjadi contoh kepada adik-adik
berjaya di dunia dan akhirat.

selamat ulangtahun abang aniq.


self-take pic. suka bebenor dia amik gambo sendiri.

note:
no celebration today cuz birthday boy ada di kampung.
seronok bermain dgn sepupu-sepupu yang ramai.

Friday, December 3, 2010

Harga rumah di P. Pinang paling mahal

Oleh ROKIAH ABDULLAH
PULAU PINANG 2 Dis. – Harga rumah di negeri ini merupakan yang termahal di negara ini dengan purata seunit mencecah hingga RM540,000 tahun lalu iaitu hampir lapan kali ganda purata pendapatan isi rumah penduduk Malaysia setahun.

Felo Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI), Dr. Michael Lim Mah Hui ketika mendedahkan perkara itu berkata, kajian yang dilakukan pihaknya juga menunjukkan harga rumah di negeri berkenaan turut melebihi purata harga rumah di Kuala Lumpur iaitu RM390,000 seunit.

Menurutnya, trend harga rumah yang terlalu tinggi di negeri itu bukan saja menyebabkan golongan bawahan tidak mampu langsung untuk memiliki rumah, malah golongan pertengahan juga turut mengalami nasib sama.

‘‘Amat jelas sekali harga yang ditawarkan amat jauh daripada jangkauan. Jika golongan pertengahan tidak mampu untuk membeli rumah atau pangsapuri yang dijual, apa lagi golongan bawahan."

‘‘Pada masa ini, penawaran dan permintaan untuk rumah tidak sepadan. Majoriti rakyat Malaysia mahukan rumah yang mampu dimiliki, namun pemaju lebih cenderung membina rumah mahal untuk mengaut keuntungan,’’ katanya pada sidang akhbar di pejabat Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) di Jalan Masjid Negeri di sini hari ini.

Turut hadir Presiden CAP, S.M. Mohamed Idris.

Jelas Mah Hui, keadaan itu menyebabkan negara dipenuhi banyak rumah kosong yang dibina pemaju untuk memenuhi permintaan pelabur asing dan spekulator, bukannya untuk rakyat.

Menurutnya, ramai di kalangan pelabur dan spekulator memiliki dua buah rumah atau lebih sama ada dibeli untuk disewakan atau untuk tujuan menaikan harganya bagi aktiviti penjualan supaya mendapat keuntungan.
Katanya, tindakan pemaju memasarkan hartanah itu secara agresif di luar negara memandangkan ia masih murah mengikut standard antarabangsa turut menyebabkan harga rumah di negara ini bertambah tinggi.

‘‘Amat malang bagi rakyat negeri ini khususnya jika Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak memandang serius isu ini. Mereka patut memperbanyakkan rumah mampu milik dan mengawal pembinaan rumah mewah terutama di bahagian pulau.

‘‘Jika kerajaan itu benar-benar ingin menjadikan rumah sesuatu yang mampu dimiliki rakyat, sepatutnya kuasa yang mereka ada digunakan untuk mengawal pemaju, sektor perbankan dan spekulator supaya kenaikan harga rumah dapat dikurangkan,” katanya.

Sementara itu S.M. Mohamed berkata, terdapat pelbagai faktor menyebabkan berlaku kenaikan harga rumah termasuk dasar kerajaan membenarkan orang asing membeli bukan sahaja pangsapuri malah hartanah lain.

Jelas beliau, pihak bank turut menyumbang kepada kenaikan harga rumah melalui pelbagai teknik pemasaran yang agresif termasuk melonggarkan standard kredit sehingga 95 peratus pinjaman kepada pembeli.

‘‘Kini tiba masanya kerajaan memulakan dasar perumahan awam yang menyediakan perumahan mampu milik terutama di bandar seperti dilaksanakan Lembaga Perumahan Singapura iaitu kerajaan menjadi pelopor pembinaan rumah berkenaan,” katanya.

Menurutnya, bagi sektor perumahan swasta, kerajaan perlu memainkan peranan utama dengan mengambil langkah bersesuaian untuk mengawasi harga hartanah berkenaan bagi mengelakkan kenaikan harga yang tidak sihat.


**********************************
orang penang memang dah lama sedaq tentang perkara ini. contoh aku sendiri, rumah apartment 3 bilik, berkeluasan lebih kurang 1000 kp, harga belian rm190k. kalau kat tempat lain dengan harga tu bleh dapat rumah teres atau klu bernasib baik semi-d.
 
sebab tu tidak menghairankan jika majoriti melayu pulau pinang kini banyak tinggal di sebelah seberang perai. mana nak mampu weiiiii beli rumah kat pulau ni. even di sebelah balik pulau pun harga rumah dan tanah sekarang ni makin naik. sapa yang dah beli memang beruntung...
 
seorang YB adun PKR, kawasan tak ingat, dah pernah membangkitkan isu ini. beliau mencadangkan supaya projek-projek perumahan high-cost - rumah2 banglo mewah, kondominium mewah dihentikan sebaliknya diberi penumpuan kepada projek-projek perumahan kos sederhana yang mampu dimiliki supaya golongan pertengahan boleh memiliki rumah sendiri. kesian kat depa kami yang di tengah-tengah ni, nak beli rumah low cost @  low-medium cost tak layak sebab dianggap berada tetapi nak beli rumah lain tak mampu sebab tak berada. dilema kan.....
 
 
 
moral of the story:
kan best kalau kami dapat balik dok kedah..........




Thursday, December 2, 2010

ada sesapa bleh bantu?

macamana yer nak me'unfollow' sesebuah blog yer?
ada sesapa yang boleh bantu?
i dah cuba cari kat dalam menu, setting blogspot ni tapi tak jumpa jalan.
so help me please......
somebody?
anybody?

Monday, November 22, 2010

1, 2, 3, atau lebih....???

"Cadang-cadang tu, berapa orang anak nak?"

Saya selalu juga bertanya soalan itu kepada sahabat-sahabat yang rapat. Jawapan yang diterima pelbagai. Ada sahabat yang mahukan dua orang anak sahaja. Alasannya, suami mempunyai waktu kerja yang tidak menentu, segala tanggungjawab menjaga anak dan menguruskan rumahtangga jatuh di atas bahunya yang sedia kecil (sahabat ini memang seorang yang kecil, molek dan sangat kurus, walaupun sangat kuat makan - cemburu i tau......). Sahabat yang lain, "Biar tiga ni dulu la. Nanti dah besar sikit semua baru pikir nak tambah lagi". Seorang lagi, "Tiga orang cukup la." Yang tidak merancang pun ada, "Ikutla, berapa yang Allah nak bagi...."



Bagi diri saya sendiri, saya tidak pernah merancang berapa orang anak yang nak. Suami pun begitu. Segalanya terpulang kepada rezeki yang Allah berikan. Cuma saya dan suami cuba menjarakkan umur di antara anak supaya kami dapat memberikan perhatian dan kasih sayang yang seadilnya di antara semua anak-anak. Namun jika ditanya soalan ini oleh rakan-rakan atau saudara-mara biasanya secara bergurau saya akan menjawab, "8 orang. Sebabnya saya 6 beradik, suami 10, so puratanya 8 la." Hehehehe...ambitiouskan......

Saya memang kagum dengan kawan-kawan dan sepupu-sepupu saya yang mempunyai anak yang ramai. Ada yang 5 dan tak kurang juga yang 6 orang. Sekarang ni dah tak ramai pasangan muda yang mahu beranak ramai. Saya yang baru tiga orang ni pun dah terasa cabarannya. Tapi apabila ada kenalan kita yang tidak mahukan anak yang ramai janganlah pula dipandang sinis kerana mungkin itu adalah yang terbaik bagi keluarganya dengan kemampuan dan situasinya.


Apapun anak-anak adalah anugerah dan amanah dari Allah. Maka sebagai ibubapa, kita sendiri tahu kemampuan dan keupayaan kita - secara fizikal, mental dan ekonomi. Yang penting, setiap anak yang dilahirkan adalah kain putih, maka coraklah dengan corak yang terbaik mengikut ajaran Islam supaya dikemudian hari mereka menjadi saham yang menjamin kita ke syurga. Amin........ 



moral of the story:
setelah tiga putera, hopefully yang akan datang puteri la pulak. buat kawan mama.....

Monday, November 15, 2010

konvo aniq

kemarin konvo tadika aniq. tempatnya ruang legar masjid negeri. tahun lepas mama dengan ashraf jer pergi tengok aniq buat persembahan (abah ada kursus) tapi tahun ni alhamdulillah, sefamili pergi.






abang aniq buat persembahan dikir barat.



abang aniq terima hadiah daripada ustaz (tak ingat nama).


apsal le masam sangat ashraf tu....


mama dgn aniq (huhuhu kepala abang aniq hilang acap tak ambik).

antara hadiah yang diterima, sepasang baju sekolah.


sijil tamat tadika

beg sekolah dan set alat tulis (tiada dalam gambar).


"angkat adik!!'




alhamdulillah, aniq telah menerima anugerah pelajar dengan kehadiran terbaik untuk kelas saidina osman. i'm really proud of you. hehehe, mama heran juga sebab rasanya aniq setiap bulan mesti cuti, kurang-kurang sehari sebab tak sihat. so maknanya kawan-kawan dia lagi banyak cuti la daripada dia.

hmmmm....dah besar anak mama. dah habis tadika. tahun depan bermulalah satu fasa baru dalam hidup abang aniq. moga-moga, abang aniq akan semakin bijak dalam semua perkara, terutama dalam memilih mana yang baik dan buruk. dan moga menjadi anak yang soleh dan abang yang boleh menjadi contoh dan mendidik adik-adik. amin....



moral of the story: mama dapat save bajet utk tahun dpn sbb baju sekolah, beg dan alat tulis dah ada.

Tuesday, November 9, 2010

update - selepas banjir

last weekend balik jitra. sepatutnya hari jumaat lagi nak balik. dah siap-siap pakai baju, tup-tup dapat berita semua jalan masuk ke jitra dinaiki air. hiway pun sampai exit alor setar utara jer. so lepas bincang dengan abang, dia kata esok jela pegi, risiko kalau nak ridah redah air. kang tak pasal-pasal kena repair keta plak. even my parents got stucked kat hutan kampung. nak pi rumah mak jang di langgar pun tak boleh sebab rumah tu dah jadi pulau. so malam tu depa tumpang tido di rumah baru anak sedara sepupu abah dalam keadaan tak ada api dan air.

next day, hari sabtu pagi-pagi lagi aku dengan abang bertolak ke jitra. anak-anak tinggal dengan mak mentua. alhamdulillah, lebuh raya dah boleh lalu sampai ke exit kepala batas. dari atas hiway, start masuk kawasan hutan kampung dah dapat tengok kerosakan yang dibawa oleh bah kali ni. ada kawasan yang masih digenangi air. mana-mana yang dah surut, masing-masing sibuk mencuci rumah dan kedai. kereta-kereta pun masih banyak yang diletakkan di atas jalan raya.

our 1st destination, rumah yaim, my brother. sampai je rumah dia, dapat tengok kain baju penuh bersidai di kompaun rumah. dalam rumah satu bilik penuh kain baju yang tunggu giliran untuk dibasuh. lepas jumpa mak abah, kami bergerak ke 21 taman indera. sampai jer di sana benda pertama yang sambut adalah bau masam lumpur dan barang-barang basah. sungguh sedih bila tengok keadaan rumah. bayangkan air dalam rumah separas dada. walaupun angah dan yaim dah usaha angkat barang-barang yang boleh letak di atas meja dan katil tapi tenggelam la juga. barang-barang yang berada di bahagian atas almari je selamat.

secara keseluruhan kebanyakan perabut memang kena buang sebab dah tak boleh digunakan. buku-buku adik-adik, koleksi mak abah, koleksi angah selamat kena buang. bahan-bahan makanan yang disimpan sebagai ration, yang berada dalam peti sejuk semua rosak. barang-barang elektrik - oven baru beli masa raya, cerek elektrik, blender, peti ais dua biji, kerusi urut mak, masih belum diketahui statusnya, boleh digunakan lagi atau tidak. nasib baik tv dan komputer sempat dibawa lari pada malam kejadian.

walaupun sehari kami di sana, dan ramai juga yang datang membantu - adik ipar angah dan kawan-kawannya, sedara zaidi, kakya dan abang bri, tapi masih banyak yang belum selesai. tapi paling aku terharu dengan kesudian bakal adik ipar aku, selama beberapa hari membantu kami dengan mendobi kain baju yang kotor di rumah yaim.

semalam mak bagitau dah selesai cuci rumah. barang-barang yang selamat semua dah dibawa ke rumah yaim. untuk sementara ni, mak abah akan duduk di rumah yaim sehingga selesai kerja-kerja pembaikan dan mengecat semula rumah. actually rumah my brother pun baru jer siap renovation, belum sempat basuh pun lagi. kira lani kami dah rasmi duduk la. jangka masa pembaikan adalah sebulan so nampak gaya beraya haji di rumah baru la kami tahun ni.

* entry ni tak ada gambar lagi sebab tuan rumah tak sempat nak copy dari fb.

Wednesday, November 3, 2010

tak surut lagi

tadi call my bro kat jitra. dibagitau, pekan jitra masih blum bleh dimasuki. dia pusing cari jalan lain untuk get thru ke rumah dia pun tak ada. semua ditutup. tak tau la bila yang air akan surut. hopefully by this friday la. hubby dah bagitau, jumaat kita balik join operasi pembersihan. cuma sekarang ni aku tengah memikir patut ke tak patut tinggal anak kat rumah mak mentua......

Tuesday, November 2, 2010

dia dah mai dah.....

setelah lima tahun berlalu, tahun ni dia mai lagi. kedatangannya yang sangat tidak diingini. siapa dia? itula air bah. huhuhuhuh.....
malam tadi dalam pukul 11 lebih mak bagitau yang rumah dah mula dinaiki air. angah dan anak-anak serta yaim dah siap sedia untuk berpindah ke pulau nyioq. masa tu air dah penuh di kawasan porch. dan bila aku masuk facebook aku dapat tau yang kebanyakan tempat di jitra juga dah ditenggelami air yang menyebabkan warganya terpaksa berpindah ke pusat pemindahan. air juga naik dengan cepat, tak sempat nak selamatkan banyak barang.
kesian mak abah aku. susah hati depa sebab tak leh nak buat apa-apa. sorang di penang, sorang di kl. harapkan angah, zaidi dan yaim la untuk tengokkan apa yang patut dan boleh dibuat di rumah.
harap-harap air tak la naik tinggi sangat. dan juga cepat surutnya.
oh....tak dapat nak bayang macamana nak kemas rumah nanti.....adusssss........

Wednesday, October 27, 2010

sabar boleh...???!!!

from google

why is it that when i' m in the office i'm a very mild-tempered, patient person.
but when i'm back home, i become the totally opposite.
huhuhuhu....
kesian kat anak-anak, asyik kena marah. tapi mereka sendiri yang buat pasal.

how oh HOW to be more patient with the triple A....some advise plezzz......

Friday, October 22, 2010

sudah jatuh baru tergadah

Keadaan Melayu Pulau Pinang kini kritikal

2010/10/22

KUALA LUMPUR: Keadaan orang Melayu di Pulau Pinang sangat kritikal terutama dalam isu pemilikan tanah dan ketika ini kira-kira 7,000 penduduk negeri berhadapan dengan risiko diusir dari rumah yang mereka duduki, demikian menurut wakil Umno Pulau Pinang Mohamad Farid Saad.
Beliau yang mendedahkan hasil maklum balas kajian Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang yang dikumpul dari 13 ketua bahagian berkata, penduduk dari 60 perkampungan di Pulau Pinang didapati akan kehilangan tempat tinggal kerana tanah rumah yang didiami sekarang bukan milik mereka.
Katanya kerajaan Pulau Pinang di bawah pimpinan DAP dilihat semakin melampau apabila mereka mula membuka tanah yang selama ini dipertahan, untuk dibangunkan, dan beliau memberi contoh satu lot tanah yang di Sungai Burung yang dikhaskan untuk sawah dikeluarkan dari gazet, dan satu lagi kes yang membabitkan sebahagian daripada Taman Negeri yang dibuka untuk dibangunkan sebagai kawasan perumahan.
"Kes ini akan membuka laluan kepada pembukaan kawasan-kawasan lain dari kategori yang sama. Ini semua adalah penyalahgunaan kuasa yang mesti dihentikan," kata ahli Umno Bahagian Balik Pulau itu ketika membahaskan usul ucapan presiden di Perhimpunan Agung Umno hari ini.

Mohamad Farid berkata apa yang berlaku di Pulau Pinang sekarang adalah contoh kes pengusiran melalui polisi dasar, selain berlakunya pengusiran secara fizikal, psikologi dan terang-terangan.
Mohamad Farid berkata kerajaan perlu mempunyai kuasa untuk menghalang pembangunan di kawasan yang digazet, seperti kawasan-kawasan yang sensitif dalam menjaga alam sekitar di semua negeri.
"Jika tidak, lebih cepatlah orang Melayu diusir. Hari ini tanah milik orang Melayu di daerah timur laut hanyalah 1.16 peratus saja, tanah di Balik Pulau hanya 15.07 peratus, di Seberang Perai 44.2 peratus, Seberang Perai Tengah 23.5 peratus dan di Seberang Perai Selatan 18.09 peratus sahaja milik orang Melayu," katanya dan menambah ketika ini hanya 20.41 peratus sahaja tanah di Pulau Pinang dan Seberang Perai adalah milik orang Melayu.
Beliau berkata orang Melayu sudah lama bertapak di Pulau Pinang, tetapi hari ini, sedikit demi sedikit tanah yang dimiliki turun temurun dijual dan bertukar tangan.
Katanya jika generasi dahulu boleh bertolak ansur, generasi baru tidak ada lagi belas kasihan, di mana yang ada kini hanyalah 'you keluar dari sini, kalau tak puas hati jumpa di mahkamah nanti'.
Mohamad Farid berkata hakikat yang perlu diterima ialah keadaan ini berpunca daripada kealpaan "pemimpin dahulu". - BERNAMA

****************************
saya setuju sangat dengan statement yang terakhir tu. masa kita ada kuasa kenapa kita tak buat sesuatu. sekarang bila kuasa tu dah hilang bising pun tak guna....

Thursday, October 21, 2010

campak oh campak

remember my last post? about adib asyik merengek.
rupa-rupanya itu adalah muqaddimah kepada dia nak kena campak.
last week dia demam, selsema, batuk. then, muncul biji-biji di tangan, kepala dan muka.
at first, i thought because of animal bites or some kind of allergies (salah makan, salah pakai).
but few days ago, biji-biji tu makin bercambah terutama di kepala dan muka. so we (me, my hubby, the nanny and my mother) syak that the culprit is campak. and after a visit to the clinic yesterday, memang confirm, adib kena campak. kesian anak mama....
sekarang ni campak tu belum keluaq abih lagi, belum sampai ke badan dan kaki. yg penuh atas kepala. dia plak suka menggaru, abih luka-luka kepala dia.
tapi yang lagi kesian, dia juga kena cirit-birit. rasanya panas dalam badan sebab campak ni menjadi punca dia CB. sebab dia minum susu macam biasa (tepung+badan), tak ada makan apa-apa yang lain dari kebiasaan. semalam sekali lagi masterbed jd mangsa, tercemar. terpaksa la kami (me, my hubby & adib) pindah keluar tidur di ruang tamu. then pagi td sekali lagi kebocoran berlaku di atas toto plak. so dalam kelam kabut nak siap pegi kerja terpaksa cuci toto tu serta kain cadar, baju dan segala yg terkena. huhuhuhu....kesian anak mama. dah rasa ringan pun bila dukung. hopefully this CB cepatla lega. amin...
as for the campak, terpaksa la mama pun berkurung di rumah. tak ke mana-mana sehingga campak tu keluar habis dan kering....
well.......at least kena masa kecik-kecik ni parut dia akan hilang by the time dia besaq nanti.

moral of the story, bila anak tak sihat better jgn tidur atas katil sebab bila ada 'kejadian' jenuh nak mencuci tilam yang tebal 10 inci tu......

Friday, October 15, 2010

nikmatnya tidur

minggu ni mula buat kerja lebih masa.
mula-mula sampai rumah dekat-dekat nak azan maghrib.
lepas tu sampai rumah sama dengan azan maghrib.
lepas tu lagi sampai bila orang qamat.
dan semalam, sampai rumah sama dengan tok imam start baca fatihah rakaat pertama.

itu satu bab.

satu bab lagi, lepas solat maghrib, makan, mata dah tak larat nak celik. belum pukul 10 dah selamat beradu.
tapi biasala, sejak ada anak-anak, i've never have undisturbed sleep except bila outstation. tu pun belum tentu.
as for last nite, mula-mula adib, merengek nak susu.
pastu aniq, menangis sakit kaki, bangun sapu minyak, urut sampai dia terlena. not once but several times. sampai dekat subuh baru dia bleh tidur dengan lena.
celah-celah tu ashraf plak, mula-mula lapaq, nak makan. then nak susu.
semuanya nak mama, abah depa tak mau...
rezeki mama la...
then pukul 5 pagi adib sekali lagi jaga, merengek gelisah. bagi susu tak mau. last-last angkat masuk buai. tu pun nak mama juga yang buaikan. bila abah yg tangguk buai dia nangis.
hmmmm....
yang abah, menjadi mangsa keadaan. terpaksa berundur bila katil dijajah oleh hero-hero pada tengah malam. semua nak tidur dengan mama. so abah terpaksa la tidur di ruang tamu sorang....
sian abah....

as for this morning, because of sleep-wake, sleep-wake i've developed a headache. huhuhuhuhuhu.....

so moral of the story, walaupun tidur awal ia tidak menjamin anda mendapat tidur yang cukup.

Friday, October 8, 2010

belated

6 oktober birthdays 2 of my heroes - my beloved hubby and my 2nd son, ashraf.
but no celebration whatsoever because mama had to attend a teambuilding course at pulau aman for 2 days - on 6&7. so no cakes no presents. except wishes and a simple card for my hubby (which i put in one of his many bags, so hopefully he had read it).
however i did promise my hubby to have some sort of belated celebration this weekends.

Monday, October 4, 2010

mabruk 'alayya

04102003 - 04102010

7 tahun telah berlalu dengan pelbagai pengalaman - turun naik, gembira sedih, suka duka, tangis tawa, susah senang.
7 tahun makin mematangkan cinta kita.
dan moga 7 tahun dan tahun-tahun yang akan datang mengukuhkan lagi ikatan hati antara aku dan dia.
"kerana kau telah kupilih maka engkaulah yang terbaik buatku."

dan lagu Permaisuri Hatiku nyanyian Hijjaz ini sangat bermakna bagi diri aku kerana lagu ini telah dititipkan pada aku oleh abang pada masa beliau meluahkan hasrat untuk menyuntingku menjadi permaisurinya.


Di antara kekasih pilihan dihati
Punyai budi penghias diri
Wajahnya lembut biasan perkerti yang tinggi
Indahnya perhiasan dunia

Diantara diriku juga diri-mu
Hanya mengharapkan cinta yang Satu
Ku kan binakan mahligai impian-mu
Oh...sayang ikhlaskanlah hati-mu

Malu-mu bernilai
Kata-mu berhikmah
Hati-mu tulus suci dan murni
Hanya diri yang halal
Engkau serahkan segala
Untuk mencari redha Allah

Benarlah cinta buta melalaikan
Tanpa memikirkan batas syariatnya
Semuanya itu hanya ujian didunia
Ia adalah mahar untuk kita ke syurga

Kau Permaisuri di hati-ku
Di dunia ini engkau penghibur
Menjunjung kasih amanah Ilahi
Ku pasti akan terus menyayangi
Terima kasih ucapan ku beri
Kau hadiahkan ku cahaya hati
Ku pimpin tangan-mu oh kasih meniti hari
Semoga kita dapat bersama
Sampai kepada-Nya disyurga sana

Tuhan kekalkanlah
Permaisuri hati ku
Untuk menemani dalam mengapai cinta-Mu

Thursday, September 30, 2010

bleh ker macam tu?

rumah terbuka adalah untuk meraikan tetamu sempena hari raya (kalau dibuat di bulan syawal).
dan bila namanya beraya, terpulangla sapa-sapa yang nak pergi atau tak mau pergi.
tapi kalau dah diwajibkan hadir, siap amik nama lagi sapa yang pergi ,yang tak pergi...tak ker dah melawan konsep?
hai....tak paham, tak paham.

tapi tersiratnya, kalau kita buat majlis, makan-makan lak tu, tapi terpaksa paksa org datang, tidakkah ia mengambarkan something wrong with the tuan rumah...... betul tak?

well........., i'm off to open house.

Tuesday, September 28, 2010

PANAS!!!!

nampaknya kes sosilawati ni makin besaq.
bermula dengan kehilangan, kemudian pembunuhan dan sekarang penipuan.
polis nak tumpukan pula siasatan kepada kes-kes penipuan jual beli hartanah yang pernah dilaporkan, terutama yang melibatkan peguam.

sooooo...pegawai-pegawai pejabat tanah, bersediala untuk memberi keterangan.
(huhuhuhu.......aku pun termasuk sama la tu.....).

Thursday, September 23, 2010

aniq dengan 'mata malas'nya

anak sulung aku umur 6 tahun dan memakai cermin mata.


abang aniq

semuanya bermula pada awal tahun ini. setelah sekian lama di'nagging' oleh both my parents tentang keadaan mata aniq yang agak juling, akhirnya kami membawa aniq pergi berjumpa doktor mata di hospital pulau pinang. aniq disahkan mengidapi sejenis masalah mata yang di kenali sebagai 'lazy eyes' atau mata malas atau dalam bahasa saintifiknya ambylopia. ia adalah masalah mata yang dialami seawal bayi lagi akibat perkembangan saraf mata yang terganggu. untuk bacaan lanjut boleh baca di sini atau di sini. pada lawatan itu juga aniq telah disarankan untuk memakai cermin mata kerana masalah mata malasnya telah menyebabkan dia mengalami masalah rabun jauh. mengikut doktor, sekiranya cermin mata dipakai dengan betul, berterusan, pada umur 8 tahun aniq tidak lagi perlu bercermin mata. masa mula-mula dapat cermin mata tu exited la, beria bercerita dengan semua yang bertanya yang dia ada lazy eyes sebab tu kena pakai spek. tapi budak-budak....makin lama makin malas pakai. kalau tak diingatkan mesti tak pakai. mungkin dia rasa terganggu, terutama time dia nak main.

dan semalam, temujanjinya yang kedua dengan doktor mata. dia pi dengan abah sebab abah free petang tu. lawatan kali ni doktor syorkan supaya aniq  dipakaikan 'eye patch' setiap hari hari selama dua jam secara berselang mata untuk tempoh dua bulan lebih (hingga next appointment awal bulan 12). sepanjang dua jam tu dia perlu melatih matanya dengan membuat aktiviti-aktiviti seperti menulis, melukis, membaca atau apa-apa aktiviti yang merangsang matanya untuk bekerja. tujuan 'eye patch' ni adalah untuk melatih mata yang malas bekerja dengan menutup mata yang sihat. dalam kes aniq ni, nampaknya kedua-dua matanya malas sebab dia kena pakai di kedua-dua mata secara bergilir-gilir.

ini la rupa 'eye patch' yg aniq kena pakai.

gambaq google.


tapi kalau dapat beli yang macam ni lagi menarik kan...

 gambaq google

setakat semalam, respon dia ok bila disuruh pakai. cumanya belum cukup sejam pakai dia dah tido. so tak mencapaila matlamat pemakaian 'eye-patch' tu. takpa, masa masih panjang. harap-harap masalah mata dia akan dapat diperbetulkan, amin......

tapi yang tak bestnya, petang kemarin juga dia telah memecahkan cermin matanya. "hujan...abang aniq lari la. lepas tu spek jatuh, abang aniq terpijak......". huhuhuhu...nampaknya mama kena sedia bajetla untuk buat spek baru kat abang aniq........

Monday, September 20, 2010

a wind of change?

cuti raya sudah berakhir. pejabat pun dah kembali kepada sedia kala, riuh rendah dengan suara kakitangan dan pelanggan yang datang berurusan.

walaupun setelah cuti panjang namun semangat aku untuk bekerja masih suam-suam kuku. rasa malas jer nak datang kerja. dah boleh terbayang apa kerja yang dok tunggu, apa yang nak kena buat....

gambar google
adakah ini tandanya sudah sampai serunya untuk aku bergerak ke pejabat lain, atau paling kurang ke bahagian lain? yelah, kalau dicongak hitung, masuk januari tahun depan cukuplah enam tahun aku berada di tempat aku sekarang. sepanjang tempoh itu aku bukan setakat berada bahagian yg sama malah di bilik yang sama. cuma nasib kerusi meja bertukar. kerja-kerja pun tak banyak beza dari mula masuk sehingga sekarang. bila tengok teman-teman yang masuk sama-sama dulu, semuanya dah bertukar angin, malah yang 3, 4 kali tukaq pun ada. tambah rasa rendah diri bila melihat rakan-rakan yang lebih muda lebih advanced daripada aku sebab mereka lebih banyak dapat pendedahan dan menimba pengalaman kerja yang pelbagai.

tapi bila dipikir-pikir takut juga nak pergi ke tempat baru. apatah lagi jika di tempat itu nanti aku kena buat sesuatu yang sangat berbeza dari apa yang aku dok buat selama ini. nak kena belajaq balik dari bawah. dengan teman pejabat, kakitangan yang tak pernah dikenali.

namun itu la adat kehidupan, betul tak. sampai bila nak berada di tempat yang sama, di tahap yang sama. untuk maju, perlulah bergerak, mencari pengalaman baru, tambah ilmu pengetahuan dan kemahiran. especially in my line of works, knowledge, experiance, multi-skills are very important factor to go further ahead.

so siti, its time for you to move on dan move up! chaiyok, chaiyok!!!!

Tuesday, September 7, 2010

raya datang lagi!

salam aidilfitri untuk semua yang bertandang di sini.
cik ct payung selaku tuan rumah, mohon ampun dan maaf di atas segala kekurangan yang ada. andai ada coretan yang mengecilkan hati, sesungguhnya ia bukanlah disengajakan.
semoga aidilfitri ini membawa kegembiraan dan kebahagiaan buat kita semua.
namun dalam kita bergembira, janganlah sampai berlebih-lebihan. sentiasa beringat dan berhati-hati.

minnal aidil wal faizin. kullu 'am wa antum bil-khair.


ikhlas;
baya, fauzi, aniq, ashraf & adib

Monday, September 6, 2010

"alahai......malehnyer!"

arini mai pejabat semata-mata sebab kena mai. body jer kat sini, hati dan perasaan dah di awang-awangan. terbayang nak cuti jer. tambah lak cik abang sayang memang dah cuti bersama-sama cutinya sekolah.

huargh.....esok sehari lagi.....oh, cepat ler berlalu masa itu.

kuih raya


gambar hiasan from google.

sapa yang masih buat kuih raya?

aku masa kecik-kecik, zaman sekolah dulu selalu tolong mak baut kuih raya. sanggup berjaga samapi pukul 2 pagi, membakar kuih. namun sejak melangkah ke alam dewasa, kahwin, kerja, ada anak, kuih raya semuanya ditunjuk saja. kalau buat pun sejenis jer iaitu cornfleks madu - senang dan cepat.

tapi tahun ni, sempena adik bongsu aku nak balik korea baru-baru ni, aku dan dia telah bersama-sama membuka bakery. sama-sama pi shopping bahan nak buat kuih, sama-sama study majalah, buku resepi yang ada dua tiga ketul kat rumah aku tu untuk cari resepi. dan hasilnya tiga jenis juadah berjaya disediakan - cupcakes, biskut confleks snow dan cornfleks potong. malangnya cornfleks potong, fail. hancur lebur tak leh potong... huhuhuuu. manakala cupcakes dan cornfleks snow dah selesai (my portion, yg adik selamat la kot sampai korea dan hari raya). sekarang ni kat rumah tu masih banyaklah bahan-bahan mentah untuk buat biskut raya lagi. tak tau la macamana, hopefully aku berjaya la membuat sejenis dua sebelum raya ni.

gambar hiasan from google
selain itu, berkenaan kuih juga, seawal bulan rejab borang-borang pesanan kuih raya dah mula beredar di pejabat aku. siap dengan sample untuk dirasa. tapi aku tak teruja untuk mengorder sebab aku rasa bersalah. yelah, nampak beria sangat nak beraya di nun...bulan syawal sedang sepatutnya rejab, syaaban dan ramadan adalah masa kita teruja untuk beribadat.

so aku tunggu bulan ramadan baru aku order. tahun ni aku azam nak beli dengan berhemah, tak mau beli banyak. namun nampaknya azam tinggal azam. bila kuih mula sampai di minggu akhir ramadan ni rupanya, berjenis-jenis juga yang aku order. memang satu dua jenis jer yg dibeli tapi itu atas satu tuan. so bila byk tuan, tak ke banyak jenisnya. huhuhuhuu...

takpe....banyak rumah yang nak diagih-agihkan....(ayat untuk pujuk diri sendiri).

Thursday, September 2, 2010

macam-macam ada!

dua minggu lepas adalah dua minggu yang sangat-sangat 'eclactic'. macam-macam jadi yang menghasilkan macam-macam situasi dengan macam-macam emosi. sedih, gembira, teruja, terkasima, susah hati, bangga...macam-macam la.

terkejut, speachless, cuak, berdebar, frust. dalam tempoh selang sehari, aku telah 'mencium' dua buah kereta gara-gara terlelap ketika sedang merangkak-rangkak untuk keluar simpang. kereta pertama terbang rm100. kereta kedua belum pasti (sebab tuannya nak hantar workshop dulu tapi drebarnya janji 'not more than 200). huhuhu...habih dh duit bonus aku. 
kereta aku? sedikit kemek, terkopek cat dan bumper terenggang dari body. nasib baik cik abang aku tak marah giler-giler. huhuhuhuhu....


sedih, kecewa, kesian. kerana sikap sambil lewa mama, adib terkena eksos motor tokwan. besaq jugala kawasan kecederaannya. masak isi. huhuhuhu...sian anak mama. mama minta maaf yer sayang......



simpati. dato' pengarah ptg, my big big bos, kematian anak kerana sakit jantung. setelah lebih setahun berulang-alik ke ijn akhirnya serunya telah tiba. takziah untuk dato sekeluarga, moga tabah menghadapi ujian ini.



bangga, gumbira. kontijen kawad hari merdeka pejabat aku menang tempat kedua kategori jabatan kerajaan, badan berkanun, pbt. kurang empat mata dari johan, pejabat suk (memang tempat depa dulu kini dan selamanya).



kecewa, geram. bonus yang dijanjikan hanya tinggal janji. dapat rm500 je. sungguh tidak seronok.

sedih, terkejut. chu, adik mak mentua aku telah dipanggil mengadap Ilahi pada usia 47 tahun akibat sakit dalam perut. paling bongsu yang pergi dulu. janji Allah itu pasti, bila sudah ajalnya maka tiada siapa yang mampu menghalang.

begitu la coretan ringkas dua minggu aku yang lalu. hopefully the next few weeks, semuanya akan berlalu dengan tenang supaya dpat menghabiskan ramadan dengan sebaiknya, sambut syawal dengan gembiranya. insyaallah.....

Wednesday, August 25, 2010

YES!!!

duit raya.
bukan budak-budak jer suka dapat duit raya tapi mak bapak budak pun suka.
lepas la nak bayaq duit kuih yang berbalang-balang diorder,
baju raya dan persalinannya untuk sekeluarga,
kos pengangkutan untuk berhari raya.
yes!!!!
thanks PM dan CM.
untungkan kami jadi org penang.
RM500 + RM400.
ada sesapa nak tambah lagi seratus, cukupkan seribu?
hehehehehe.......

update:
(2.9.2010)
huhuhuhu...semua itu dusta belaka. dapat rm 500.00 jer.
sungguh tidak patut. janji tinggal janji......

Tuesday, August 24, 2010

tak serik-serik

bila bulan posa jer dengarla anak melayu yang putus jari, cedera kaki tangan, mata hampir buta.....semua gara-gara mercun. tahun ni lagi tragis, budak enam tahun mati melambung atas pokok dengan kecederaan parah di kepala. semuanya sebab bapanya gila dengan mercun. apa la nak jadi dengan orang kita ni. walaupun tiap tahun ada sahaja kejadian ngeri disebabkan mercun tapi masih tak belajar. tetap nak main.

tapi yang aku hairan bila tahun baru cina tak ada pula kes ini kita dengar. sedangkan mercun dan masyarakat cina memang sangat dekat, a part of their tradition. bahkan kita yang tiru depa. so tak bolehka kita tiru cara jiran kita kaum cina main mercun. walaupun tiap kali gong xi fa cai akan bergema dengan bunyi mercun yang sangat menyentap deria pendengaran (terutama di georgetown ni) tapi ada kita dengar anak mereka yang cedera dek benda alah tu? tak ada kan? kenapa? cuba kita tengok dan kaji.

Monday, August 23, 2010

teringat di suatu masa dahulu

entah kenapa ramadan kali ini aku sering teringat kepada kenangan silam zaman bergelar pelajar. kenangan pertama kali berpuasa di perantauan ketika belajar di KISAS - bersahur dan berbuka di dewan makan yang sentiasa 'meriah', bertarawih di surau aspuri, juga sekali-sekala di masjid sultan salahuddin di seberang jalan. 

ketika di nilam puri - yang menu utama bersahur ialah roti dan tuna atau nasi sejuk dan lauk goreng + kicap. juga ketika seorang sahabat tiba-tiba menjadi 'marshmellow' gara-gara alahan kerana 'menumpang' makan sup tulang yang aku beli di pasar ramadan atau berbuka di padang asrama bersama-sama ahli usrah.

dan ketika di UM - kenangan berbuka dan bersahur dengan teman-teman serumah yang sentiasa 'happening', mengatur pasar ramadan mana yang akan dikunjungi, pantai dalam atau bukit angkasa. juga ketika bertarawih di lot kedai kosong yang di'convert' menjadi surau untuk bertarawih. atau ketika berbuka berjamaah di rumah (@ cubicle) PERMADAH bersama rakan-rakan MT. oh rindunya....

sekarang ni masing-masing sudah berkeluarga, bertebaran di serata bumi malaysia ini, bahkan ada yang sampai di negara orang. hanya alam maya yang menghubungkan kami, namun jauh di sudut hatiku, tetap tersirat impian moga-moga kita semua bisa bertemu muka di suatu masa nanti. buat semua teman, rakan, sahabat yang pernah hadir dalam hidup aku, terima kasih kalian kerana sudi mewarna-warnikan kanvas perjalanan hidup seorang siti norbaya.......

Tuesday, August 17, 2010

masak apa yer....

harini masuk hari ketujuh kita berpuasa. alhamdulillah semua berjalan lancar. aniq pun sehari jer yg bocor, tu pun sebab tak sihat. dan sepanjang puasa tak la sangat minta nak makan. cuma bila dah pukul enam tu mula bertanya bila nak berbuka. selang lima minit mai tanya mama bleh tak dia nak makan. ashraf yang masih belum berjaya berpuasa. masih belum paham pun lagi konsep puasa tu. takpalah, baru empat tahun. aniq pun lima tahun baru mula berpuasa.

dan sepanjang seminggu puasa ni, juadah berbuka adalah ala kadar jer. apa yang sempat dimasak dalam tempuh sejam setengah. pasar ramadan langsung tak pegi. kecuali time balik kampung baru ni. kat penang ni tak pergi pun. sebabnya susah nak paking keta. hubby pun nampaknya tak berapa exited nak pegi jalan-jalan cari makan. bagusla macam tu kan, jimat duit.

petang kemarin, sampai jer kat rumah hubby tengah masak gulai ayam. bertuahkan i......hehehehe.....
arini apa plak agaknya yang abang masak yer.....hmmmmmmmmmmmmmm..... :-)

08082010 - the sequel

ini lagi gambaq-gambaq semasa majlis pertunangan my lil bro a.k.a. paman.