Wednesday, March 18, 2015

i'm back........

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Setelah hampir setahun menyepi hari ni tetiba diberi rasa untuk kembali bersiaran. Tak tau nak cerita apa sebenarnya walaupun sebenarnya macam-macam boleh cerita. Setahun kan tak menulis....

Well.....since i'm feeling a little bit down today i think i just want to share my family pics and let the photos do the storytelling of what had happen in the past year.


nuha - my girl, my princess

sweeping some dust at our 'rumah baru'

jalan-jalan cuti sekolah - percutian yg sangat best. 
just us - me and the kids at queensbay

the boys

apples of my eyes - waiting patiently for our turn

siblings' love

raya-raya kat rumah MIL ateh

Happy Annivesary to us. 

cucu kakikwan din & nenek norsiah - yg ada di tanah melayu

Thursday, March 20, 2014

Still standing

Lamanya tak mengarang. Hari-hari mai jenguk tp ntah kenapa tak ada keinginan utk meninggalkan jejak. Namun, hari ni terbuka hati plak nak coretkan sesuatu di sini. Brapa lama masa berlalu since my last post. Macam2 dah jadi ~ personally, nationally and globally.

abang pi umrah, Nuha dah setahun, dapat anak sedara baru, adik dah konvo, kemarau, catuan air, kapal terbang hilang, bomoh 1M, konsert maut, palestin kena serang, krisis ukrain-rusia-crimea...macam2 la.

Apa pun hidup mesti diteruskan dan amalan mesti ditingkatkan. Insyaallah...amin.

Wednesday, December 11, 2013

11.12.13

hari ini 11 disember 2013 atau dalam tulisan cantiknya 11.12.13. tarikh yg menjadi pilihan ramai untuk melangsungkan perkahwinan. ikut satu laporan akhbar yang aku baca kemarin, tarikh ni yang tertinggi jadi pilihan untuk org berkahwin selepas 11.11.11 dan 12.12.12. itu di luar negara. tapi di malaysia pun tak kurang gahnya tarikh ni. siap dapat jolokan 'wedding of the year' lagi. aku tak mau komen pasal 13 juta tu, dah duit banyak, org pun pakat bagi sponsor, cuma tertanya juga, depa ni income tax tak cari ka? hehehehe.... apapun didoakan semoga perkahwinan yang gah ni  kekal sampai ke syurga. selamat pengantin baru cik ta dan mr 'middleton'.

Friday, October 25, 2013

tragedi oktober - the downside of my breastfeeding journey

last entry aku bercerita tentang sambut raya haji kami sekelurga kan. al-kisahnya balik dari kenduri di merbok tu didapati telah berlaku 'power trip' kat rumah. tak taulah dah berapa lama blackout tu tapa yang pasti lebih daripada 24 jam. sebabnya, semua daging, lauk, ais dalam freezer dah mencair sepenuhnya. tp masih bernasib baik sebab masih sejuk dan belum mengeluarkan bauan yang tidak sepatutnya.

namun.....tragisnya stok ebm nuha turut menjadi mangsa. dalam berbelas botol yang ada hanya tiga yang aku yakin masih boleh digunakan sebab disimpan di dalam freezer dan masih sejuk. while the rest, yang aku simpan dalam chiller, down the drain they went. mula-mula teragak2 juga nak buang ka nak simpan sebab bukan senang nak dapat balik stok tu. bertimpa plak dengan aku punya cik 'b' yang dah cedera parah sebelah, tak bleh nak perah dengan pum. bila marmet, yang dapat tak la sebanyak bila guna pum. tapi bila dirujuk pada sahabat yang kami di sini dah angkat dia sebagai pakar penyusuan, dinasihatkan untuk buang sebab takut dah tak elok dan memudaratkan nuha kalau diberi. 

so lani, aku terpaksa up kan balik sesi pumping utk buat stok. actually nuha minum sehari dalam 8-10 oz je di rumah pengasuh tapi takut tetiba kena pegi out station. tambah plak sampai arini pun cik 'b' i yang sebelah tu masih luka dan sebelah lagi dah mula pedih sebab 'dia' terpaksa kerja lebih. bila direct feeding terpaksa bagi sebelah je sebab yang luka tu sangat sakit bila dia hisap. gusi pun dah makin keras dan nuha dah pandai main tarik-tarik bila menyusu so yang luka tu bertambah sakit jadinya. terpaksa la direhatkan sebelah sementara dia nak lega sepenuhnya. 

apapun aku bersyukur sebab susu masih mencukupi walaupun tak banyak. semoga aku terus mempunyai kekuatan dan kesabaran untuk memberi susu badan pada nuha tanpa perlu campur dengan susu formula. amin, ya ALLAH. 

inilah stok yang 'terkorban' menunggu untuk dilupuskan.
*sob, sob, sob*

Thursday, October 24, 2013

aidil adha 1434

hari ni dah 20 zulhijjah, rombongan pertama jemaah haji malaysia pun dah sampai balik dah ke rumah mereka aku baru nak citer pasal sambutan raya haji kami sekeluarga. well, better late than never kan...

raya haji tahun ni sangat sibuk. bermula dengan upacara korban di pagi raya pertama. tahun ni family abang telah berpakat membeli seekor lembu untuk dibuat korban dan aqiqah. alhamdulillah, tahun ni aku berjaya buat korban setelah sekian lama tanam niat nak buat. daging korban kami tak buat kenduri cuma disedekahkan kepada org kampung. raya haji kali ni sejuk sebab beraya dalam hujan. petang raya kedua dah balik ke penang balik sebab kerja dan sekolah esoknya.
keluarga ustaz fauzi

keesokan malamnya pulak, iaitu hari khamis kami bergerak ke jitra sebab esoknya akan berlangsung majlis akad nikah ateh. akad nikah di sebelah paginya di masjid aa'la dan kenduri di taman indera yang disekalikan dengan kenduri aqiqah nuha dan zaidan. alhamdulillah, pada hari jumaat yang berkat, 6 zulhijjah 2013, ateh selamat diijabkabulkan dengan syed hafiz dengan berwalikan abah. sekarang semua anak abah dah 'lepas rumah', selesailah tanggungjawab abah dengan semua anak-anak perempuannya. semua 'geran' dah tukaq nama 'pemilik'nya. huhuhuhu....sayu plak rasanya hati ini mengenagkan semua adik-adik aku dah jadi isteri dan suami orang.....


pengantin terakhir keluarga abah din
akad terakhir abah sebagai wali
zaidan dan nuha - another 'pengantin' of the day
hantaran pihak lelaki

jejak kasih dengan fika dan siza ~ selepas 13 tahun masing2 masih maintain lagi
 (termasuk yang tengah2 tu. hihihihihi.....)


belum hilang penat kenduri di jitra, seawal pagi esoknya kami bertolak balik ke merbok pulak sebab kenduri kawin maksu nab. see...how buzy we were! (penang - merbok - penang - jitra - merbok - penang ~ in one week). sampai di sana pengantin dah selesai akad nikah, tak sempat nak tengok. kenduri ni asalnya nak buat kecik-kecik jer, tp sekali tetamu yang mai lebih dari jangkaan. pengantin terpaksa order tambah nasi tomato untuk topup nasi kenduri. mungkin sebab ini jelah kenduri kawin yang lang a.k.a mak pengantin buat memandangkan pengantin tu jelah anaknya. itu pun sebelah petangnya hujan mencurah-curah membawa ke malam. kalau tak, agaknya lagi ramai yang mai. bila kenduri ni yang paling bahagia adalah anak-anak. seharian dapat makan gula-gula, dapat main dengan kawan-kawan yang ramai sampai mama tak nampak kelibat langsung tiga beradik tu.

demikianlah kisah raya haji kami tahun ni. walaupun cuti pendek tapi penuh agenda. insyaallah, cuti sekolah hujung tahun ni several other big events akan berlangsung ~ kenduri a'aa, family day abah ya, abang dgn parents dia nak p umrah dan kenduri ateh. moga2 semua yang dirancang akan berjalan lancar dan urusan-urusan kami ini dipermudahkan, insyaallah.  

Tuesday, October 8, 2013

K.U.T.U. oh kutu

salam sejahtera semua dan selamat bersiaran. apa kabar semua? macamana semua, bila dah melangkah masuk ke suku terakhir tahun 2013, banyak yang telah dicapai? atau masih banyak yang menjadi tunggakan? well, kalau masih banyak yang perlu diselesaikan tahun ni, sekarang dah  kena start tekan minyak dan tingkatkan daya pecutan kalau mahu mencapai garis penanmat sebelum 2013 melabuh tirai. alhamdulillah, setelah beberapa lama tak ada perkembangan dalam blog ni arini dapat kesempatan kembali ke udara bersama tuan-tuan dan puan-puan semua (hehehe...bajet macam jadi host rancangan tv plak).

jadi  apa topik kita hari ni? mesti dah dapat petunjuk dari tajuk di ataskan. ia tidak ada kena mengena dengan main kutu yang kita dok kutip duit dan buat cabutan sapa yang dpat ikut giliran dua minggu sekali ka, sebulan sekali ka. atau yang mak-mak kita dok bayaq duit tiap2 bulan untuk beli pinggan mangkuk atau periuk belanga atau kain batik atau toto. no, no, no...kutu yang cik ct nak citer arini adalah tentang kutu yang dok di rambut yang adanya menyebabkan kepala kita menjadi sangatlah gatal dan merenyam.

al-kisahnya, bebaru ni cik ct dok berehat2 di ruang tamu rumah banglo pinjam cik ct dengan anak-anak. sekali, cik ct terpandang rambut anak teruna kecik cik ct macam ada salji. apa kekdahnyakan, sah2 kita ni iklim khatulistiwa. so cik ct terus pegang kepala dia, dan bila dibelek, ditenung, diteliti rupa-rupanya teluq K.U.T.U. ayoyoyoyo!!! terus cik ct cari sikat rapat a.k.a. sikat kutu dan bermulalah operasi memburu. bukan satu kepala tapi empat kepala (termasuk kepala yours truly) dan hasilnya seekor kutu berjaya dibunuh. tak tau la malang ka bertuah sebab dapat seekor sahaja setelah beberapa lama menyeksakan diri anak-anak menahan sakit disikat dengan sikat kutu tu (sapa yang biasa guna, tahulah 'azabnya' bila kena sikat kutu ni). dan 'salji' tu plak semuanya kosong xdak isi dah. sehingga hari ni belum ada lagi sesi pemburuan susulan yang dibuat tapi setakat diri cik ct sendiri, tak dak la plak terasa gatal-gatal. jadi besarlah harapan memang dah tak ada la serangga parasit itu di rambutku yang ikal lagi mayang ini.....

sebenarnya, kutu ni taklah sampai tahap membahayakan kesihatan tapi dia menyebabkan ketidakselesaan akibat gatal di kepala. bagi sesetengah orang dia tidak terasa gatal walaupun ada kutu di kepalanya (anak-anak cik ct la tu) tapi ada orang yang akan sentiasa menggaru-garu kepalanya sehingga ada yang sampai melecet kulit kepala. lecetan itu kalau dibiarkan mungkin akan menjadi punca kepada sesuatu yang lebih serius. satu lagi kutu ni tak semestinya ada pada mereka yang berambut panjang sahaja tapi mereka yang berambut ala mawi pun bleh kena (anak-anak2 cik ct la juga tu). jadi kalau seorang dalam rumah tu ada terkena jangkitan kutu ni, maka seisi rumah berisiko utk dapat melainkan kalau dia tiada rambut.

cara paling mudah untuk hapuskan kutu ni adalah menggunakan sikat kutu. kalau nak up skit, beli ubat anti-kutu yang ada jual kat farmasi. tapi tetap kena guna sikat kutu lepas pakai ubat tu. selain itu kalau yang mempunyai tahap refleks dan ketajaman mata yang tinggi bolehlah gunakan kaedah pemburuan manual. maksudnya, belek kepala, selak rambut untuk cari kutu yang biasanya ada di pangkal rambut dan kulit kepala. tapi terus terang cakap, cik ct sendiri fail kalau guna cara ni.

kutu oh kutu

untuk bacaan lanjut, bleh baca kat sini iaitu artikel terkini dr. zubaidi. kebetulan dia pun tulis tentang ini. jadi, pesanan cik ct pada arini, kepada ibu-ibu, bapa-bapa, tengok2lah kepala dan rambut anak-anak kita sama yer.....

cancincau!

Monday, September 30, 2013

saya sayang kawan saya


dedikasi khas untuk teman-teman seUM - JSU, API, Permadah; seKI dan se MMPAS terutamanya the 'power rangers', housemates 21212 dan classmates 4858. i really really REALLY miss you all.


Monday, September 2, 2013

Solid Food - Satu Pengenalan

Weekend lepas bermula la fasa baru dalam hidup Nuha di mana dia mula diperkenalkan dengan solid food. Untuk menu pertamanya mama mencuba resepi bubur nasi dicampur dengan EBM. As predicted, lebih banyak yang disembur dari ditelan. Untuk hari ini, mama mencuba nasi dan kentang. So pepagi tadi mama blendkan bubur nasi dan kentang yang dimasak semalam dan tapaukan untuk ke rumah pengasuh. Tak tau la macamana penerimaan dia, petang nanti baru nak ambil laporan dari babysitter, but hopefully Nuha is not a picky eater.

Jadi sempena dengan ini, mama nak kongsila sedikit maklumat yang mama dapat dari webpage pa&ma tentang asas untuk perkenalkan makanan pejal pada anak. Moga panduan ini dapat membantu mama dan ibu-ibu lain di luar sana yang sama-sama melalui peringkat ini.


muka budak tak nak makan


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Proses memperkenalkan bayi kepada makanan pejal boleh dilakukan selepas bayi berusia enam bulan. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara perlu diberikan perhatian.




Berikut adalah 10 perkara yang perlu diambil kira oleh semua ibu bapa sebelum memberi bayi makan makanan pejal.



1. Bayi berusia enam hingga lapan bulan perlu diberi makanan pejal di antara dua hingga tiga kali sehari.

2. Jangan sesekali mendesak anak makan banyak pada satu-satu masa. Beri bayi anda masa untuk belajar makan makanan pejal.

3. Makanan pejal yang sesuai untuk bayi berusia enam bulan ialah puri. Puri tersebut bolehlah dicairkan dengan mencampurkannya bersama susu ibu.

4. Buah-buahan dan sayur-sayuran seperti epal, pisang, labu, lobak merah, kentang dan brokoli sesuai untuk dijadikan puri.

5. Pada peringkat permulaan, elakkan memberi bayi anda makanan yang boleh menyebabkan masalah alergi seperti keju, kekacang, makanan laut dan telur.

6. Jangan sesekali menambah garam atau gula dalam makanan bayi anda kerana buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut.

7. Mulalah perkenalkan makanan jejari selepas anak anda semakin pandai makan iaitu ketika usia sekitar lapan bulan.

8. Jika anak menolak makanan yang anda berikan padanya. Jangan marah dan terus memaksa anak makan makanan tersebut. Mungkin bayi anda belum bersedia menerima makanan tersebut. Cuba berikan anak menu lain. Paling penting, ibu bapa jangan cepat berputus asa.

9. Ketika memperkenalkan makanan pejal kepada bayi, beri dia menu yang sama selama empat hingga tujuh hari. Hal ini penting untuk melihat tindak balas tubuh anak terhadap makanan tersebut. Adakah dia mengalami masalah penghadaman atau alah kepada makanan yang anda berikan itu.

10. Sekiranya anak anda demam atau sakit, anda perlu memberi dia minum banyak air dan berikan dia makanan yang paling digemarinya.

Thursday, August 29, 2013

enam bulan dah......!

Hari ni 29hb Ogos 2013 bersamaan 22 Syawal 1434 yang menandakan anakanda putri solehah mama dah masuk enam bulan. Alhamdulillah. Yang juga membawa makna yang besar kepada mama kerana julung kalinya (walaupun anak dah empat...) mama berjaya memberi susu badan secara eksklusif untuk Nuha. Allahu Akbar! Mama sendiri tak sangka mama mampu mencapai ketahap ini. Bukan takat mama ja kagum dengan diri mama, tapi kawan-kawan mama pun kagum dengan kesungguhan mama kali ni. Rasa terkilan juga, kenapa dulu mama tak setekad dan senekad ini dalam memberi susu ibu pada abang-abang Nuha. Tapi benda dah lepas, jangan dikenang. Yang penting terus melangkah ke hadapan. So sekarang, misi seterusnya adalah untuk memberikan makanan yang sepenuhnya dimasak di rumah. No nestum, insyaallah. Juga teruskan memberi susu ibu sehingga setahun. Moga-moga terlaksana hasrat mama ini. insyaallah. Amin.......
1 hari
1 bulan


2 bulan

3 bulan

4 bulan

5 bulan

Thursday, August 1, 2013

Projek raya mama.

Setelah sekian lama terperam dalam kotak akhirnya butang-butang yg telah diupgrade kepada brooches bakal bertemu tuan-tuannya. Insyaallah, brooches ni akan menjadi ole2 utk my nieces sempena raya. Nuha tak bleh pkai brooch lagi so nuha dpt yg lain. Apa dia, nanti dah siap mama tunjuk.

Alkisahnya, butang-butang ni dh setahun lbh ada dlm simpanan. Mostly mama beli masa mama blum mengandung pun lagi. Namun kerana 'M' yg sgt besaq butang remain butang, until tonite. Brooches done, malam esk kita proceed with a new project. Tungguuu...